Risto Volasen kotisivu

Tällä sivulla on medioiden seurantaa

 

 

 

(Kuvassa kenraali Cavoli senaatin puolustusvaliokunnassa, Yhdysvaltojen hallinnon kartta pohjoisesta kalotista ja Cavoli tutustumassa taisteluammuntoihin Rovajärvellä tammikuussa 2021, mihin sitten liittyi hänen vastauksessaan mainittu moottorikelkkaretki pitkin itärajaa.)

 

Viime aikoina on ollut epämukavaa seurata suomalaista keskustelua Suomen Naton jäsenyysajasta perinteisten kuvien pohjalta. Suomen osalta käytännössä ratkaisevaa on kulloisenkin Yhdysvaltojen hallinnon globaalin politiikan ja sitä toteuttavan sotilaallisen strategian kohdentuminen Pohjolan ympärillä olevaan Yhdysvaltojen, Manner-Euroopan ja Venäjän kalottiin. Pohjola on jatkuvasti Yhdysvaltojen omaa Venäjän vastaista geopoliittista raja-aluetta, jonka turvaaminen on sen omassa intressissä ja jolle se ei myöskään halua kriisin laajenevan - ja on varsin todennäköisesti viestinyt sen myös Moskovaan. Hyvä johdanto siihen on Naton ja Yhdysvaltojen Euroopan-Afrikan joukkojen uuden komentajan kenraali Christopher Cavolin kuuleminen Yhdysvaltojen senaatin puolustusvaliokunnassa 26.5. 2022.

 

 

Suomea koskevia kohtia ja niiden suomennos C-SPANin litteroimasta kuulemisesta, senaattoreiden Suomea koskevat kysymykset ja kenraali Cavolin vastaukset.

(CAVOLI) ODOTAN INNOLLA SUOMEN JA RUOTSIN LIITTYMISTÄ LIITTOKUNTAAN SOTILAALLISESTA NÄKÖKULMASTA. KUMPIKIN NÄISTÄ ASEVOIMISTA TUO LIITTOUMAAN KYKYÄ JA KAPASITEETTIA ENSIMMÄISESTÄ PÄIVÄSTÄ LÄHTIEN. ESIMERKIKSI SUOMESSA ON SUURI ARMEIJA, HYVIN VARUSTELTU, ERITTÄIN HYVIN KOULUTETTU JA NOPEASTI LAAJENNETTAVISSA OLEVA ARMEIJA, JOKA TOIMII JATKUVASTI JA PYSTYY EHDOTTOMAN ASIANTUNTEVASTI PUOLUSTAMAAN RAJAA, JOKA SILLÄ ON OLLUT VENÄJÄN KANSSA VUOSIKYMMENIÄ - ASIANTUNTEMUS, JOTA HE OSOITTIVAT VUONNA 1939 JA JOTA HE OVAT RAKENTANEET SEN JÄLKEEN. SUOMESSA ON ARMEIJANSA LISÄKSI JO HÄVITTÄJIÄ JA SE ON PÄÄTTÄNYT OSTAA 64 F-35-KONETTA. HE SAAPUVAT TUOMAAN LIITTOUMAAN KAPASITEETTIA JA KYKYÄ.

RUOTSISATA VOI SANOA SAMAA. HEILLÄ ON PIENEMPI, MUTTA KYKENEVÄ JA KASVAVA ARMEIJA. KOLLEGANI HANKINTABUDJETTI ON KASVANUT 200% VIIDEN VUODEN AIKANA. HE OSTIVAT ÄSKETTÄIN PATRIOOTTEJA JA HARKITSEVAT MUITA HANKINTOJA. TEEMME HEIDÄN KANSSAAN TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ. HE TUOVAT NATOON ITÄMEREN LAIVASTON, JOLLA ON VALTAVA SOTILAALLINEN MERKITYS LIITTOUMALLE. JOS TARKASTELEMME MAANTIETEELLISESTI NÄIDEN KUMPPANEIDEN LIITTYMISTÄ, KOKO ITÄMERI MUUTAMAA KILOMETRIÄ LUKUUN OTTAMATTA ON SEN JÄLKEEN NATO-VALTIOIDEN RANTAVIIVA, JOKA LUO ALUEELLE ERILAISEN GEOMETRIAN.

(KYSYMYS) MAINITSITTE TOISEN KESKEISEN PIIRTEEN, 800 MAILIN RAJAN, JOKA SUOMELLA ON VENÄJÄN KANSSA. JOTKUT SAATTAVAT SANOA, ETTÄ TÄMÄ ALTISTAA NATON SUUREMMALLE RISKILLE, KOSKA SILLÄ ON TÄMÄ RAJA. KUULOSTAA SILTÄ, ETTÄ NÄKEMYKSENNE ON NATON ALTISTAMISEN SIJAAN PIKEMMINKIN VENÄJÄN ALTISTAMINEN SUUREMMALLE RISKILLE.

(CAVOLI) AJATTELEN NIIN PARISTA SYYSTÄ. VENÄJÄ EI OLE HISTORIALLISESTI SIJOITTANUT SUOMEN VASTAISELLE RAJALLE KOVINKAAN PALJON MAAVOIMIA. SE ON OLLUT SILLE SOTANÄYTTÄMÖN TALOUTTA, KOSKA HE AJATTELIVAT, ETTÄ HEILLÄ OLI SUHDE SUOMEEN, JOKA ANTOI HEILLE MAHDOLLISUUDEN TEHDÄ NIIN. TÄMÄ ANTOI VENÄJÄLLE MAHDOLLISUUDEN KESKITTÄÄ MAAVOIMAT MUIHIN PAIKKOIHIN. TÄMÄ MAHDOLLISUUS POISTUU NYT VENÄJÄN OSALTA. TÄMÄN LISÄKSI, KUTEN MAINITSIN, SUOMALAISET OVAT ASIANTUNTIJOITA PUOLUSTAMAAN TÄTÄ RAJAANSA. OLEN KULKENUT MOOTTORIKELKALLA RAJAVARTIOLAITOKSEN PÄÄLLIKÖN JA MAAVOIMIEN KOMENTAJAN KANSSA PUOLET TUON RAJAN PITUUDELTA, JA OLIN VAIKUTTUNUT HEIDÄN KYVYSTÄÄN PUOLUSTAA MAATAAN.

(KYSYMYKSIÄ JA VASTAUKSIA TALVISODASTA SEKÄ CAVOLIN JOHTOPÄÄTÖS, ETTEI HÄN VENÄLÄISENÄ KENRAALINA OTTAISI EDELLEENKÄÄN RISKEJÄ SUOMEN SUUNTAAN.)

(KYSYMYS) VIIME VIIKOLLA SUOMEN EDUSKUNTA ÄÄNESTI YLIVOIMAISESTI NATOON LIITTYMISEN PUOLESTA SUOMEN JA RUOTSIN LIITTYMISHAKEMUSTEN JÄLKEEN. KUN OTETAAN HUOMIOON SUOMEN YHTEINEN RAJA VENÄJÄN KANSSA JA SEN KEHITTYNEET SOTILAALLISET VALMIUDET, VOITTEKO KUVAILLA, KUINKA SE VOI INTEGROITUA NATON SATEENVARJOON?

(CAVOLI) ENSINNÄKIN HARJOITTELEMME SITÄ KOKO AJAN MAA-ALUEELLA, JA VOIN PUHUA SAMAA BOB BURKEN JA TOISTEN PUOLESTA YHDYSVALTAIN ILMAVOIMISSA EUROOPASSA, JA HE TEKEVÄT TÄTÄ SAMAA KOKO AJAN. HARJOITTELEMME SUOMEN KANSSA, MINULLA ON MYÖS SIELLÄ SOTILAITA, JA JUURI TOIN PARI STRYKER-OSASTOA TAKAISIN. MEILLÄ ON LASKUVARJOPATALJOONA MENOSSA SINNE MYÖHEMMIN TÄNÄ KESÄNÄ. HARJOITTELEMME USEIN RUOTSIN KANSSA SISÄLLYTTÄÄKSEMME KORKEALLA SEKÄ ILMA- JA OHJUSPUOLUSTUKSEN. LUULEN, ETTÄ MEIDÄN ON MELKO HELPPO INTEGROIDA HEIDÄT NOPEASTI. OLEMME INTEGROINEET NIITÄ LAAJAMITTAISIIN HARJOITUKSIIMME JA OPERAATIOIHIMME ULKOMAILLA JO MUUTAMAN VUODEN AJAN.

(KYSYMYS) KUN PUHUIMME VIIME VIIKOLLA, SANOITTE, ETTETTE ODOTTANUT TÄMÄN NATOON PÄÄSYN EDELLYTTÄVÄN MEILTÄ UUSIA JOUKKOJA. OLEN NÄHNYT, ETTÄ RUOTSI PYYTÄÄ SUUREMPAA YHDYSVALTAIN MERIVOIMIEN LÄSNÄOLOA ITÄMERELLÄ JA ME RAPORTOIMME PITÄVÄMME YLI 100 000 SOTILASTA EUROOPASSA TULEVAISUUTTA VARTEN. HALUAN TARKASTELLA UUDELLEEN KÄSITTELEMÄÄNNE AIHETTA NÄIDEN PUHEENVUOROJEN VALOSSA. KUINKA LUOTTAVAINEN OLETTE SIITÄ, ETTÄ SUOMEN JA RUOTSIN LIITTYMINEN NATOON EI JOHTAISI SIIHEN, ETTÄ YHDYSVALTAIN JOUKOT TEKISIVÄT EUROOPASSA ENEMMÄN KUIN MEILLÄ ON TÄLLÄ HETKELLÄ VELVOLLISUUTTA NYKYISTEN NATO-SITOUMUSTEMME NOJALLA?

(CAVOLI) 100 000 SOTILASTA EUROOPASSA, JOITA NYT LISÄTÄÄN, OVAT OSA VIIME VIIKKOJEN AIKANA TEKEMÄÄMME HARKINTAA, EIVÄTKÄ NE LIITTYNEET KYSYMYKSEEN SUOMEN JA RUOTSIN LIITTYMISESTÄ NATOON. OLEN EDELLEEN SITÄ MIELTÄ, KUTEN KERROIN TEILLE ESIKUNTAMME VIESTISSÄ, ETTÄ AINAKAAN MAANMAAVOIMIEN ALALLA TÄMÄ EI OLE VAATIMUS SUURILLE LISÄJOUKOILLE. LUULEN, ETTÄ HARJOITUKSET JA SATUNNAINEN LÄSNÄOLO, KUTEN MINKÄ TAHANSA LIITTOLAISEN KANSSA, LISÄÄNTYVÄT.

(KYSYMYS) ERILAISET VAATIMUKSET, LUULETTE SIIS? EDELLYTTÄÄKÖ TÄMÄ, ETTÄ JOUKKOMME TAI NATON JOUKOT MUUTTAVAT SIJOITTUMISTAAN?

(CAVOLI) EN TIEDÄ SITÄ JUURI NYT JA HUOMAUTTAISIN, ETTÄ SANALLA ”JOUKKOJEN TUKIKOHDAN MUODOSTAMINEN” (BASING) ON VALTAVA MÄÄRÄ SEURAUKSIA, JOITA MINUN OLISI HARKITTAVA TARKKAAN, ENNEN KUIN PALAAN LUOKSSENNE VASTAUKSEN KANSSA.

(KYSYMYS) KÄSITYKSENI MUKAAN YKSI 1900 -LUVUN TUNNETUIMMISTA ASIOISTA OLI ”ELOKUUN ASEET”, JA TEESI OLI, ETTÄ KOMPASTUIMME ENSIMMÄISEEN MAAILMANSOTAAN SYYNÄ EUROOPASSA YLI-INNOKKUUS, VIRHEET SEKÄ KENENKÄÄN HALLITSEMATTOMAT VÄÄRINKÄSITYKSET JA MONIMUTKAISTEN SOPIMUSTEN VERKKO EUROOPASSA, MIKÄ KAIKKI JOHTI MAAILMANSOTAAN. MITEN NYT VIESTIMME VENÄLÄISILLE NATON PUOLUSTUKSELLISESTA LUONTEESTA? OLEN HUOLISSANI SIITÄ, SE MITÄ PIDÄMME PELOTTEENA JA VAKUUTUKSENA, HE VOIVAT PITÄÄ PROVOKAATIONA, ERITYISESTI KUN OTETAAN HUOMIOON, ETTÄ ON KYSE VAINOHARHAISESTA MAASTA. PUTIN ON SELVÄSTI SITÄ MIELTÄ, ETTÄ NATON HYÖKKÄYKSEN VAARA ON OLEMASSA. VOITTEKO SANOA, MITEN VÄHENNÄMME TÄTÄ MERKITTÄVÄÄ VIRHEELLISTEN LASKELMIEN RISKIÄ. PUTIN TEKI VALTAVIA VIRHEARVIOITA UKRAINASSA. ENTÄ JOS TEHDÄÄN SAMANLAISIA PUOLASTA, SUOMESTA JA RUOTSISTA – KUTEN VIRHEELLISET LASKELMAT UKRAINASSA. ENTÄ JOS HÄN LUULEE MEIDÄN TEKEVÄN SAMANLAISEN PUOLASSA, SUOMESSA, RUOTSISSA?

(CAVOLI) VIRHEEN TAI YLI-INNOKKUUDEN VAARA HÄÄMÖTTÄÄ ERITTÄIN KORKEALLA TIETOISUUDESSAMME JOKA PÄIVÄ EUROOPAN ESIKUNNASSAMME. MEILLÄ ON PROSESSI, JOSSA TARKASTELEMME KAIKKIA TEKEMIÄMME HANKKEITA ARVIOIDAKSEMME, MITEN VASTUSTAJAMME JA ERITYISESTI VENÄJÄ SUHTAUTUVAT NIIHIN. ELI PITÄISIKÖ MEIDÄN EDETÄ, KUN OTETAAN HUOMIOON ERI TAVOITTEEMME SIINÄ VAIHEESSA. SE ON HERKKÄ TASAPAINO. JA SE ON HERKKÄ, KOSKA EI PIDÄ VÄLTELLÄ TOIMINTAA, JOTA MEIDÄN ON TEHTÄVÄ PYSYÄKSEMME VAHVOINA JA VARMISTAAKSEMME, ETTÄ LINJAAMME PAINOPISTEEMME SIINÄ, MITÄ PUOLUSTAMME. MUTTA ON MYÖS VÄLTTÄMÄTÖNTÄ OLLA LIIOITTELEMATTA SITÄ JA OLLA LUOMATTA ONGELMAA SIELLÄ, MISSÄ ONGELMAA EI OLE OLLUT.

(KYSYMYS) JATKOKYSYMYKSENI ON, ONKO TEILLÄ NATON YLIMPÄNÄ KOMENTAJANA VIESTINTÄYHTEYS VENÄJÄN VASTAAVAAN KOMENTAJAAN, JOTTA KONFLIKTIN SIJASTA MAHDOLLINEN KONFLIKTI LIENTYISI?

(CAVOLI) JATKAAKSENI VIIMEISESTÄ KOHDASTA, JOS SALLITTE, AVOIMUUDESTA, TÄMÄ VIESTINTÄ ON ELINTÄRKEÄÄ. MINUN ASEMASSANI NYT, KUN OLEMME TOTEUTTAMASSA LAAJAMITTAISTA TOIMINTAAMME, MENEMME ETYJIN LINJAUKSIIN, JOISSA HAHMOTELLAAN TAVOITTEET JA SUURET LIIKKEET. MEIDÄN PTÄÄ OLLA AVOIN – SANON TÄMÄN LISÄTÄKSENI VIELÄ AVOIMUUDESTA EDELLISEEN VASTAUKSEENI.

AVOIMUUDESTA VENÄLÄISILLE?

KAIKILLE.

ONKO TEILLÄ PUNAINEN PUHELIN?

LIITTOUTTOKUNNAN YLIMMÄLLÄ KOMENTAJALLA ON.

(KYSYMYS ONGELMISTA INTEGROIDA RUOTSI JA SUOMI NATOON)

(CAVOLI) TEIMME HYVIN TIIVISTÄ YHTEISTYÖTÄ RUOTSIN ARMEIJAN KANSSA TIETYISSÄ TEKNISISSÄ ASIOISSA, MUTTA MYÖS YLEISESTI OTTAEN JA HARJOITUKSISSA SUOMEN ARMEIJAN KANSSA, LASKUVARJOPATALJOONA ON MATKALLA SUOMEEN MYÖHEMMIN TÄNÄ KESÄNÄ, NE ON HELPPO INTEGROIDA.

(KYSYMYS) JOS RUOTSI JA SUOMI LIITTYVÄT NATOON, MILLAISIA TURVALLISUUSTAKUITA MIELESTÄNNE MEIDÄN PITÄISI ANTAA NATOLLE - RUOTSILLE JA SUOMELLE, JOS NE LIITTYVÄT NATOON JA VIIDEN ARTIKLAN MUKAISET SUOJAUKSET ALKAVAT?

(CAVOLI) ON SELVÄÄ, ETTÄ TURVALLISUUSTAKUUT, TURVALLISUUSTAKUIDEN LUONNE, JOITA ME TAI KUKA TAHANSA ANTAISIMME, OVAT POLIITTISIA ASIOITA. SANOISIN SOTILAALLISELTA KANNALTA, ETTÄ PYSTYMME TUKEMAAN KETÄ TAHANSA KAIKKIALLA EUROOPAN ALUEELLA.

3. syys, 2022