Dramaattiset vuodet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ukomatonta, miten nopeasti kaikki tapahtui.

 

 

Tänään 102 vuotta sitten Lenin oli Helsingissä, kenraali Kornilov yritti vallankaappausta, Saksa hyökkäsi Riiaan, keisarinnan hovineiti Anna Vyrubova saapui pelokkaana suuriruhtinaskunnan kuohuvaan pääkaupunkiin Helsinkiin, missä oli avattu ensimmäinen laaaja Helen Schjerfbeckin näyttely.

 

 

Tänään 100 vuotta sitten oli koettu Venäjän vallankumous, itsenäistytty, yritetty vallankumousta myös Suomessa ja torjuttu se, yritetty melkein onnistunutta monarkistista vallankaappausta, Saksa kärsinyt tappion, tehty Versailles'n rauha, aloitettu Vanäjän sisällissota ja lännen interventio sitä tukemaan, saatu voittajien tunnustus Suomen itsenäisyydelle, pidetty eduskuntavaalit ja säädetty demokraattinen hallitusmuoto, estetty Mannerheimin hyökkäys Pietariin ja valittu K.J. Ståhlberg Suomen ensimmäiseksi presidentiksi.

 

 

Kaiken tämän asiallinen ja monipuolinen valtiollinen ja julkinen muistaminen olisi tarjonnut suomalaisille yhden ihmiskunnan suurista kansallisista draamoista ja näin oman itsensä ymmärtämiselle. Nöyrästi voi sanoa, että kuluneen viikon eduskunnan hallitusmuodon 100 vuotisjuhlaa lukuun ottamatta tilaisuus jätettiin käyttämättä.

 

 

Muistaminen kotisivulla 12.9.2017 TÄSSÄ

12. syys, 2019