Dramaattiset vuodet

 

 

 Kuva suurenee klikkaamalla

 

 

 

 

 

Näillä minuuteilla 100 vuotta sitten. Tämä esityslista oli edessä, kun SDP:n puoluetoimikunta alkoi kokouksensa.

 

 

Yrjö Sirola kertoi alustuksessaan, että sota on jo käytännössä alkanut ja Ali Aaltonen että punakaartit on jo käsketty miehittämään eteläisen Suomen radanvarret huomisesta alkaen, ja kapina alkaa joka tapauksessa. Wiik ja Gylling olivat vastaan ja kiivaan keskustelun jälkeen asia siirrettiin huomiseen. Silloin todettiin, että vallankumous alkaa ja ruvettiin pohtimaan ministereitä vallankumoushallitukseen. Wiik ilmoitti eroavansa puoluetoimikunnasta. Päätös ja käsky punakaartein valtakunnallisesta mobilisoinnista annettiin sitten 26.1. Leninin lupaaman asejunan edellä kulkeva turvajuna pääsi kuitenkin lähtemään Pietarista vasta tänään, ja ja varsinainen suuri asejuna vasta 27.1. Viivytyksen vuoksi Ivar Smilga lupasi ystävällisesti Viaporista 2000 kivääriä heti Helsingin punakaartin käyttöön jotta päästään alkuun.

 

 

Senaatin puheenjohtaja Svinhufvud meni illalla Kretshet laivalle neuvotteleman matruusikomitean kanssa. Puolen yön aikaan laivalla vierailivat myös Manner sekä Kuusinen ja Smilgallekin soitettiin. Se oli hyväntahtoinen mutta vähän hyväuskoinen toimenpide Svinhufvudilta tilanteeessa, jossa he kaikki olivat junttamassa läpi lopullista vallankumouspäätöstä.

Mannerheim oli saapunut 19.1. Vaasaan ja oli kovalla kiireellä kokoamassa esikuntaansa. Pohajanmaan suojeluskunnat alkoivat kokoontua ja ihmettelivät näitä huonoa suomea puhuvia sotaherroja, jotka vain viivyttelivät.

(Esityslistasta Työväen Arkistossa.)

24. tammi, 2018