Dramaattiset vuodet

Näinä päivinä amerikkalainen John Reed kierteli innokkaana Pietaria ja odotti tulevia tapahtumia. Hän sai tietää, että ylhäisön tyttäret oli ajettu ulos koulustaan, ja se oli otettu parempaan käyttöön. Smolnasta löytyikin varsinainen vilske, ja kymmenien ovien päällä oli uudet kyltit kuten Pietarin Neuvoston keskuskomitea, Sosialististen sotilaiden liitto, Yleisvenäläinen ammattiyhdistysten komitea sekä tulevan Neuvostojen II yleiskokouksen puolueiden huoneet. Sen edustajia oli jo saapumassa, mutta Reed sai tietää, että avajaispäivä oli siirretty 2. päivästä marraskuuta 7. päivään.

 

 

Tammikuun 6. päivänä 1918 Helsingin työväen kaarti sitten julistautui riippumattomaksi puolue-elimistä ja otti nimekseen punakaarti. Kaksi päivää myöhemmin se puolestaan otti käyttöönsä Suomen kenraalikuvernöörin asunnon ja antoi sille nimeksi Smolna, mikä nimi onkin seurannut valtioneuvoston juhlahuoneistoa näihin päiviin asti. 

 

Joskus 1970 –luvun alussa Suomen nuorisoneuvoston matkalaiset pääsivät katsomaan odotushuonetta, johon Lenin tuli tervehtimään Svinhufvudia myöhään illalla 31. joulukuuta 1917. Syksyllä 2009 Suomen ministeriöiden kansliapäälliköt vierailivat Smolnassa, missä nyt on aluehallinnon virasto. Pitkällä käytävällä yksi isännistä esitteli sillä olevien muotokuvien olevan aikaisempia Pietarin kaupungin sotilaskomendantteja ja johtajia. Olin silloin alkanut miettiä Suomen synnyn kirjoittamista ja lukenut mm. Aleksanteri I:n elämänkerran. Kysyin, missä on von Pahlen, joka suunnitteli ja johti Paavali I vastaan palatsikaappauksen, joka nosti Aleksanterin keisariksi. Kun tultiin kohdalle, saimme nähdä taulun ajan ranskalaiseen tapaan peruukkipäisestä hovimiehestä. Kun katsoin vähän aikaa, isäntämme sanoi, katsokaapa kuka on vastapäätä. Katsoin ja sieltä katsoi Trotski.

Tänään 100 vuotta sitten mm. Ernest Huttusen viipurilainen Työ lehti julkaisi eilisen ”Pietarin Sotilas- ja työväenneuvoston päätöslauselman uuden hallituksen muodostamiseksi”: ”Pietarin ja maan pelastus on vallan siirtäminen neuvoston käsiin. Neuvostojen tulee sitten esittää kaikille sotaakäyville kansoille rauhaa ja ottaa sotajoukkojen taistelukunnon kohottaminen Pietarin ja maan suojelemiseksi koskevat toimet omiin käsiinsä siksi kunnes rauha on solmittu. Samassa Pietarin piirin neuvosto kehottaa joukkoja tekemään voitavansa taistelukunnon ja valmiutensa nostamiseksi.” Tuossa vaiheessa Pietarin neuvoston johdossa oli Trotski, ja hän tiesi toissa päivänä bolsevikkien keskuskomitean tekemän päätöksen vallankumouksesta.

 

Kuvassa Smolnan tyttökuoro ennen paikan uutta käyttöä. Nyt Pietarissa, Smolnassa ja rintamilla laulettiin Marseljeesiä. Tältä se kuulosti:

https://soundcloud.com/arzamas-academy/marseillaise-1917

25. loka, 2017