Tällä sivulla on medioiden seurantaa

Kansallisteatteri on ottanut 150 -vuotisjuhlanäytelmäksi pääohjaaja Esa Leskisen kirjoittaman ja ohjaaman ENSIMMÄINEN TASAVALTA - K.J. Ståhlberg ja taistelu suomalaisesta demokratiasta

 

Esittelyn mukaan "Salaliittoja, terroria, poliittista väkivaltaa, ääriryhmien vallankumoushankkeita... Suomalaisen demokratian syntyhistoria on poliittinen trilleri, josta ei vauhtia ja vaarallisia tilanteita puutu." 

 

Kiitos valinnasta Kansallisteatterin pääjohtaja Mika Myllyaholle, joka kertoo syksyn 2022 ohjelmiston pääkirjoituksessa: "Demokratialle on viime vuosikymmeninä ilmaantunut yhä enemmän vastavoimia, jotka uhkaavat sitä sekä järjestelmän sisältä että ulkopuolelta. Kansallisteatterin 150 -vuotisjuhlaa suunniteltaessa syntyi ajatus, että pääohjaaja Esa Leskinen kirjoittaisi ja ohjaisi aiheesta teoksen, suomalaisesta näkökulmasta. Syntyi Ensimmäinen tasavalta, joka käsittelee suomalaisen demokratian ensiaskelia. Poliittinen trilleri osoittaa, kuinka ohuen langan varassa on ollut valtiojärjestys, jota nykyään pidämme itsestään selvänä. Esitys muistuttaa meitä hyvinvointivaltion kansalaisia siitä, ettei mikään ole pysyvää, vaan asioiden puolesta on taisteltava." 

 

 

Suomalainen näkökulma, todellinen nuorsuomalaisen K.J. Ståhlbergin historia demokraattisen Suomen rakentajana sekä puolustajana, historian ääriryhmien kritiikki, demokratia pitkän sivistyshistorian ja sitä puolustavan jatkuvan kamppailun tuloksena - tämä kaikki on uusi, ilahduttava ja rohkaiseva vaihe suomalaisen kulttuurin valtavirrassa, jota on pitkään vaivannut juuri kaiken tämän vähäisyys ja kaiken tämän vastakohtien runsaus. 

17. elo, 2022