Tällä sivulla on medioiden seurantaa

 

Frederick Kempe, Washingtonin Atlantic Councilin presidentti ja toimitusjohtaja

(Raportti Naton Madridin huippukokouksesta CNBC:ssä ja Atlantic Councilin sivulla)

Uutiset Madridista: Naton historiallisessa huippukokouksessa hyvä saa pisteitä pahan vastustamisesta, mutta se ei riitä pysäyttämään Putinin Ukraina-sotaa

Tämä on tarina pahasta vastaan hyvä.

Se on tarina yksinvaltiaan häikäilemättömistä hyökkäyksistä siviilikohteisiin Ukrainassa vastapuolenaan demokraattisten valtioiden historiallinen, mutta kuitenkin riittämätön mobilisointi Ukrainan pelastamiseksi.

Maanantaina keskipäivällä Keski-Ukrainan teollisuuskaupungissa Kremenchukissa, joka sijaitsee rauhallisesti Dnipro-joen varrella, noin tuhat miestä, naista ja lasta käveli Amstorin ostoskeskuksessa yrittäen nauttia normaalista elämästä raa'an sodan keskellä.

 

Noin 185 mailin päässä ja tuhannen metrin korkeudella Venäjän Kurskin alueen yli lentävät venäläiset pommikoneet, todennäköisesti Tupolev Tu-22M3-koneet, laukaisivat ainakin kaksi Kh-22 keskipitkän kantaman, tuhannen kilon ydinkykyistä risteilyohjusta, jotka kehitettiin 1960-luvulla tuhoamaan lentotukialuksia. Ilmahyökkäyssireeni hälytti, ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin sodan viidennessä kuussa hyvin harjoitellut ukrainalaiset ryntäsivät turvaan.

 

Samoihin aikoihin Schloss Elmaussa Saksan Baijerin Alpeilla seitsemän ryhmän (G7) johtajaa, jotka edustivat maailman suurimpia demokratioita, kokoontuivat neuvottelupöytien ympärille pyrkien lisäämään kauaskantoisia pakotteitaan Putinia ja Venäjää vastaan. He keskustelivat vaihtoehdoista tukahduttaa Putinin sotaa ruokkiva talous, mukaan lukien hintakaton asettaminen öljyn myynnille Venäjällä, mikä voisi vähentää miljardi dollaria, jonka maailma maksaa Venäjälle joka päivä energiasta.

 

Kun he kamppailivat edistyäkseen, yksi ohjuksista iski ostoskeskukseen. CCTV-video tallensi päivän, jossa kauniit pilvet koristivat muuten sinistä taivasta, ja sitten ne peitti räjähdyksen massiivinen tulipallo ja jättimäisen musta savupilvi. Särkynyt lasi ja roskat lensivät kameran ohi.

 

Päivää myöhemmin, kun Ukrainan viranomaiset laskivat kuolonuhrien määräksi ainakin kaksikymmentä kuollutta ja viisikymmentäyhdeksän haavoittunutta sodassa, jossa Putinin armeija on jo tappanut kymmeniä, ellei satoja tuhansia ukrainalaisia maailman johtajat kokoontuivat Naton huippukokoukseen, joka oli tuonut minutkin Madridiin. He olivat järkyttyneitä Putinin ostoskeskuslakon ajoituksesta tietäen, että se oli suunnattu heille yhtä paljon kuin Ukrainalle.

 

"Puhukaa niin paljon kuin haluatte", Putin näytti sanovan heille. "Allekirjoittakaa mitä tahansa asiakirjoja, joista pidätte. Kestän teitä ja hemmoteltuja yhteiskuntianne kauemmin kuluttamissodallani, palauttamalla keisarillisen Venäjän ja sinetöimällä paikkani historiassa, vaikka dekadentti läntenne jatkaa rappeutumistaan."

 

Putin voi luottaa siihen, että Madridissa tällä viikolla tehdyistä historiallisista sopimuksista huolimatta ja vaikka asetoimitukset Yhdysvalloista ja sen kumppaneista lisääntyvät lukumäärältään ja laadultaan, kukaan ei ollut vielä halukas tarjoamaan raskaampia, pidemmän kantaman tarkkoja aseita, jotka olisivat voineet estää ostoskeskuksen iskun ja niin monet muut ja jotka olisivat voineet mahdollistaa kiireellisesti tarvittavan vastahyökkäyksen.

 

Siitä huolimatta Nato saavutti yhtenäisyyden tason, jota ei ollut nähty yli kolmeenkymmeneen vuoteen. 

 

Maratonin, tunteja kestäneen neuvotteluistunnon päätteeksi, johon osallistuivat Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg, Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan, Suomen presidentti Sauli Niinistö ja Ruotsin pääministeri Magdalena Andersson, osapuolet pääsivät sopimukseen, joka raivasi Suomelle ja Ruotsille tietä liittyä Natoon ja päättää Ruotsin tapauksessa kahden vuosisadan puolueettomuuden.

 

Seuraavana päivänä Naton johtajat allekirjoittivat uuden strategisen konseptin, jossa Venäjä korostettiin heidän ajankohtaisimmaksi vaarakseen, mutta Kiinan otettiin mukaan ensimmäistä kertaa yhteisenä huolenaiheena. Australian, Japanin, Etelä-Korean ja Uuden-Seelannin johtajat osallistuivat ensimmäistä kertaa Naton huippukokoukseen kumppaneina ja vieraina. Allianssi ymmärsi, että se kohtasi maailmanlaajuisen ja toisiinsa liittyvän haasteen.

 

Naton Kiinan kieli osoitti, että liittouma ymmärsi, että sillä oli edessään maailmanlaajuinen ja toisiinsa liittyvä haaste. Kun otetaan huomioon, että kolmenkymmenen maan oli allekirjoitettava teksti, joista monet ovat edelleen Kiinan kanssa ykköskauppakumppaninaan, se on voimakasta luettavaa.

 

"Kiinan kansantasavallan (Kiina) ilmoittamat tavoitteet ja pakkopolitiikka haastavat etumme, turvallisuutemme ja arvomme", se sanoi. Myöhemmin se jatkoi: "Kiina pyrkii hallitsemaan keskeisiä teknologia- ja teollisuusaloja, kriittistä infrastruktuuria sekä strategisia mineraaleja ja toimitusketjuja. Se käyttää taloudellista vaikutusvaltaansa luodakseen strategisia riippuvuuksia ja lisätäkseen vaikutusvaltaansa. Se pyrkii horjuttamaan sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestystä, myös avaruus-, kyber- ja merenkulkualalla."

 

Liittolaisten keskuudessa puhuttiin paljon heidän lisääntyneestä yhtenäisyydestään ja syventyneestä tarkoituksestaan, mukaan lukien Yhdysvaltain presidentin Joe Bidenin julistus siitä, että Nato lähetti Putinille "erehtymättömän viestin".

 

Mitä lähempänä Venäjää EU:n kansalaisena asut, sitä enemmän väität, kuten kerroin uutisoinnissani 5. kesäkuuta, että Putin ei tarvitse Macronin tarjoamaa diplomaattista ulospääsytietä, vaan pikemminkin umpikujan, jonka voivat tuoda vain tiukemmat pakotteet ja tehokkaampi Ukrainan vastahyökkäys, jota tukevat pidemmän kantaman aseet.

 

Muiden sopimusten ohella Nato toimii itä- ja eteläpuolen joukkueidensa tukemiseksi, ja Yhdysvaltain armeija lähettää joukkojen päämajan Puolaan sekä lisää joukkoja Baltiaan ja Romaniaan. Nato lupasi lisätä korkean valmiuden joukkojaan neljästäkymmenestä tuhannesta kolmeensataan tuhanteen, vaikka Ruotsi ja Suomi toivat sille merkittävän uuden sotilaallisen painon.

 

Espanjan ulkoministeri José Manuel Albares julisti huippukokouksen olevan mahdollisesti yhtä merkittävä kuin Jalta (taivas varjele) tai Berliinin muurin murtuminen.

 

Naton julkisessa foorumissa, jota Atlantin neuvosto isännöi huippukokouksen yhteydessä, kysyin Ranskan ulkoministeriltä Catherine Colonnalta, miten hän asettaisi historiallisen hetken sellaisten hetkien tärkeysjärjestykseen. "Historia kertoo", hän sanoi.

 

Kenenkään ei pitäisi sivuuttaa Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyn G7-johtajille tällä viikolla lähettämää viestiä, jonka mukaan heidän on tarjottava hänelle keinot vastahyökkäykseen Venäjän joukkojen työntämiseksi takaisin ennen talven tuloa ja ennen kuin Ukrainan liittolaiset menettävät kiinnostuksensa talouden kasvavan vastatuulen edessä.

 

"Venäjällä käydään tällä hetkellä kahta sotaa", kirjoittaa Greg Ip Wall Street Journalissa. "Kuuma sota Ukrainan kanssa, jonka kustannuksia mitataan kuolemalla ja tuholla, ja kylmä sota lännen kanssa, jonka kustannuksia mitataan taloudellisilla vaikeuksilla ja inflaatiolla."

 

Putin saattaa taittua ajan myötä päättäväisemmän lännen ja paremmin aseistetun Ukrainan edessä, kirjoittaa Ip, mutta hän lyö vetoa, että hän voi "aiheuttaa tarpeeksi korkeita lyhyen aikavälin kustannuksia länsimaisille kuluttajille, jotta poliittinen tuki Ukrainalle murenee".

 

Lähden Madridista eurooppalaisten ja aasialaisten demokratioiden lisääntyneen yksimielisyyden rohkaisemana siitä, että Ukrainan tappio olisi tuhoisa Euroopalle ja maailmanjärjestykselle, kun muut yksinvaltiaat laskevat omia mahdollisuuksiaan.

 

Silti olen myös lannistunut siitä, että kaikesta tämän viikon edistymisestä huolimatta sotilaallinen tuki ja pakotteet eivät vieläkään ole yhtä suuria kuin historialliset panokset.

 

Tässä päättäväisen yksinvaltiaan ja kokoontuvien demokratioiden välisessä kilpailussa hyvän voimilla oli erinomainen viikko. Mutta jos he eivät rakenna nopeasti sen varaan, se ei riitä.

 

(Frederick Kempen ”käännekohdat” palaavat syyskuussa kesätauon jälkeen. Erikoisversioita saattaa ilmestyä tapahtumien edellyttämällä tavalla.)

 

5. heinä, 2022