Tällä sivulla on medioiden seurantaa

Andrei Grachov: Kyseessä... geopoliittinen katastrofi - Venäjälle

Ranskalaisessa Eurooppa 1:n ”Viikonlopun aamussa” (Matin Week-End) Neuvostoliiton viimeisen presidentti-pääsihteerin Mihail Gorbatšovin avustaja Andrei Grachov sanoi, – 1800 -luvun alun Ranskan ulkoministeri Talleyrandia soveltaen – , että presidentti Putin "onnistui tässä Ukrainan vastaisessa operaatiossa yhdistämään rikoksen ja kohtalokkaan virheen..., joka on todennäköisesti tai on jo geopoliittinen katastrofi, ehkä 2000-luvun suurin. Ennen kaikkea Ukrainalle, Euroopalle, mutta myös Venäjälle."

Hänen mukaansa Putinin ilmoittamia tavoitteita eli Venäjän turvallisuuden vahvistamista ja sen suhteiden normalisointia muuhun maailmaan ei saavuteta. "Ne ovat jopa tuhoutuneet. Venäjän hyökkäys johtaa Naton jälleenrakentamiseen, Yhdysvaltojen paluuseen Euroopan mantereelle, ja Ukrainan demilitarisoinnin sijaan Putin tulee kohtaamaan Ukrainan, jolla on tukenaan kehittyneimmät aseet", Grachov sanoi.

Gratchov myös arvioi, että olemme tilanteessa, jossa lopputulosta ei vielä tiedetä. "Toivon, että tämä operaatio voi mahdollisimman pian johtaa Ukrainan vastarintaan, mutta myös Venäjän yhteiskunnan heräämiseen. Koska venäläiset eivät haluaisi olla tämän politiikan panttivankeina, mikä on mielestäni sen kansallisten etujen vastaista."

Andrei Grachev sanoi lopuksi, että tätä kriisiä ei pidä tulkita "häiriintyneen presidentin hulluuden aivohalvaukseksi". "Tämä on jatkoa 30 vuoden heikentynille suhteille Venäjän ja lännen välillä Neuvostoliiton romahtamisen ja kylmän sodan päättymisen jälkeen."

27. helmi, 2022