Dramaattiset vuodet

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Viime päivinä on muistettu toisen maailmansodan päättymistä 75 vuotta sitten.

 

Mutta vain 25 vuotta sitä ennen oli vielä kesken ensimmäisen maailmansodan selvittely. Voittajat kokoontuivat San Remoon pohtimaan, mitä tehdään vuotta aikaisemmin tehtyä rauahansopimusta vastaan protestoivalle Saksalle. Tässä Uudessa Suomessa lähes ensimmäistä suomalaista kuvajournalismia, missä edessä vasemmalla Englannin pääministeri Lloy George ja hänestä oikealle ulkoministeri Curzon, joka vuotta aikaisemmin taklasi Mannerheimin Pietarin hyökkäyksen.

 

Nyt Pilsudskin Puola oli hyökännyt Ukrainaan ja vallannut Kiovan. Sieltä tultiin sitten kipin kapin takaisin Neuvosto-Venäjän tehtyä vastahyökkäyksen juuri samaan aikaan kun Suomi tunnusti Ukrainan uuden hallituksen ja aloitti Venäjän Tarton rauhanneuvottelut 12. kesäkuuta tavoitteena saada vaikeuksiin joutuneelta Venäjältä Itä-Karjala.

 

Mannerheim oli Suomessa sivussa, mutta ennen Puolan hyökkäystä Ukrainaan hän kävi tapaamassa Pilsudskia Varsovassa ja oli nyt Berliinissä. Lontoossa pelättiin, että siellä suunniteltaisi Puolan tukemista ja hyökkäystä Venäjälle yhdessä sen valkoisten kanssa. Kenraali Wrangel olikin jo aloittanut Krimiltä uuden hyökkäyksen kohti Moskovaa.

 

Mutta sekä Mannerheim että Lontoo laskivat väärin. Berliinissä oli jo syrjäytetty vanhan Venäjän valkoisten kanssa yhteistyötä halunnut sotilasjohto, johon von der Goltzkin kuului. Vallan oli ottanut kenraali von Seeckt, joka oli jo aloittanut yhteistyön Venäjän bolsevikkien eli Leninin kanssa, eikä siihen kuvioon kuulunut Pilsudskin tukeminen - päin vastoin Puolan jakaminen ennemmin tai myöhemmin. Sen projektin alkuun meni sitten 20 vuotta syyskuuhun 1939, ja sen ikävää loppua siis eilen muistettiin.