1968. Mitä Vanhalla tapahtui?

.

Syksyn 1968 Vanhan valtauksesta tulee pian kuluneeksi 50 vuotta. Siitä puhuvat monet, jotka eivät tiedä ja monet jotka ujostelevat. Siksi on paikallaan palauttaa mieleen, mitä tapahtui. Vanhan valtaus ei yksin muuttanut mitään, mutta siihen tiivistyi hetkeksi pitkä kulttuurin ja politiikan murros, jonka vaikutukset tuntuvat yhä.

 

Vuoden 1968 keväällä kuohui Vietnamin sodan vastaisuus Yhdysvaltojen yliopistoissa, ja Pariisin ylioppilaslevottomuudet johtivat presidentti de Gaullen kaatumiseen. Saksassa opiskelijaliikehdintä huipentui Rudi Dutscken murhayritykseen 11. huhtikuuta. Hänen piti tulla pari viikkoa myöhemmin pääpuhujaksi Jyväskylän Ideologiafoorumiin. Maon kulttuurivallankumouskin innosti monia.

 

Menossa oli myös Prahan kevät, joka päättyi Neuvostoliiton suorittamaan Tsekkoslovakian miehitykseen 21. elokuuta.  Seuraavana päivänä nuoriso- ja opiskelijajärjestöt kokoontuivat Ylioppilaslehden toimitukseen neuvottelemaan yhteisestä Tsekkoslovakian miehityksen tuomitsevasta julkilausumasta. Yhteinen teksti saatiinkin aikaan, mutta sitten siitä irrottautui SKDL:n opiskelija järjestö, sitten sen nuorisojärjestö ja lopulta SDP:n opiskelijajärjestö. Tästä alkoi jako, joka tuntui pitkään.

 

Kansainvälinen opiskelijaliikehdintä ja Tsekkoslovakian tapahtumat konkretisoituivat Suomessa Vanhan valtauskeen 25. marraskuuta. Oli tulossa Ylioppilaskunnan 100 –vuotisjuhla komeine frakki-iltapukujuhlineen. Presidentti Kekkosen oli määrä puhua juhlassa. Yhteisen kansan suurten ikäluokkien opiskelijat kamppailivat ilman minkäänlaista opintotukea arkisten raha- ja asuntohuolien kanssa, ja ylioppilaskunna puuhastelu näytti meistä herrasväen lasten operetilta. Ympäri maailman opiskelijat protestoivat valtaamalla teattereita ja julkisia rakennuksia, meillä oman Ylioppilastalon.

 

Muodostettiin vapaamuotoinen ”Ylioppilaat-Studenterna” –liike valmistelemaan keskustelutilaisuutta ylioppilaskunnan ja yliopiston demokratiasta Vanhalle juhlaa edeltäväksi illaksi. Keskustalaisina menimme järjestelyihin mukaan. Keskusta-liberaalien aloitteesta HYY:n edustajisto hyväksyi ponnen, että Vanhan juhlasali on annettava käyttöömme, mutta kun tulimme paikalle ovi oli kiinni. Syntyi tungos, jossa oven ikkuna rikkoutui. Sisälle mentiin kuitenkin erään ylioppilasteatterin näyttelijän avattua oven sisältäpäin. Suuren julkisuuden saattelemana ilta pidettiin puheita täydelle salille, ja ne radikalisoituivat koko ajan. Me keskustalaiset olimme lukumääräisessä vähemmistössä, ja illan aikana jäimme samaan tahtiin alakynteen.

 

Puolen yön aikaan kokous keskeytettiin, ja päätettiin siivota sali. Aamulla varhain Keskustan Opiskelijaliiton pääsihteeri Olli Saarela ja minä kävimme raportoimassa tilanteesta opetusministeri Virolaiselle ja palasimme sitten Vanhalle. Sinne oli alkanut saapua ”työpaikkojen lähetystöjä” rakentamaan työläisten ja opiskelijoiden vallankumouksellista rintamaa.

 

Tässä vaiheessa päätimme sanoutua irti kokouksesta, minkä Olli Saarela kävi ilmoittamassa megafoniin. Sosialidemokraattien Marianne Laxen oli tuolloin kokouksen puheenjohtajana. Hän tuomitsi meidät pettureiksi ja kutsui lulamaan ”Työn orjat sorron yöstä nouskaa….” Väki yhtyi ja se sävel korvissamme marssimme ulos – pois tulevasta taistolaisten hallitsemasta yleisdemokraattisesta rintamasta, puolustamaan demokratiaa ja aloittamaan keskustan uuden nousun. Kun sosialidemokraattien ja kokoomuksen opiskelijajärjestöt eivät heti käyneet ideologiseen kamppailuun demokratian puolesta taistolaisia ja yleisdemokraatteja vastaan, ne jäivät suurten ikäluokkien osalta kriittisiksi vuosiksi aatteellisesti sivuraiteelle.

 

 

 

Seuraavassa vuoden 1968 ja Vanhan valtauksen ajan kokemuksia, analyysejä ja dokumentteja.

 

Nuoren Keskustan kylmä sota.

 

Mukana olleiden fb keskstelu Vanhan valtauksesta.

 

"Vanhan valtaus ja tasavallan tilanne".
Analyysi Vanhan valtauksesta Ylioppilaslehdessä joulukuussa 1968.


Puheenvuoro HYY:n yleiskokouksessa Vanhan valtauksen jälkeen.

 

G.H. von Wright matkaoppaana

Aatehistoriallinen tarkastelu Vanhan valtauksen ikäluokasta