Alku aina hankalaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Päivälleen sata vuotta sitten 21.3.1918 Saksa aloitti ratkaisevaksi tarkoitetun hyökkäyksen länsirintamalla, ja Suomessa everstiluutnantti Malmin vapaaehtoisista koottu komppania alkoi ”heimosodat” hyökkäämällä kohti Vienanmerta.  Lontoossa ajateltiin, että kumpikin alkoi samaan aikaan, ja se vahvisti päätöstä lähettää Murmanskiin lisää joukkoja torjumaan mahdollista saksalais-suomalaista hyökkäystä Jäämerelle.

 

 

Venäjän vallankumouksen ja Brest-Litovskin neuvotteluiden alkamisen jälkeen Saksa oli siirtänyt länsirintamalle 44 divisioonaa, ja siellä oli nyt 199 saksalaista divisioonaa vastassaan  100 ranskalaista ja 58 englantilaista.

 

 

Ludendorff hyökkäsi ensin Sommejoen alueella Amiensista itään. Hänen ajatuksena oli vetää ensin englantilaisten reservit pois rintaman läntisimmältä lohkolta Ypren alueelta ja hyökätä sitten sinne. Operaation suunnittelijana oli kenraali Oskar von Hutier, joka oli syksyllä menestynyt Riian ja Viron saarten valtaamisessa keskittämällä tykistön aikaisemman suuren etulinjakeskityksen sijaan vihollisen huoltoyhteyksiin ja suuntaamalla jalkaväen kapeina kiiloina vihollisen heikkoihin kohtiin.

 

 

Englannin joukkojen komentaja kenraali Haig odotti hyökkäystä Ypreen ja niinpä saksalaisten hyökkäys etelämmässä eteni neljässä päivässä 60 kilometriä läpimurtona Ranskan ja Englannin joukkojen väliin. Englantilaisten puolella se tapahtui kenraali Hubert de la Poer Goughin johtaman viidennen armeijan kohdalla ja hän joutuikin eroamaan. Myöhemmin hänet nimitettiin keväällä 1919 liittoutuneiden Itämeren edustajaksi, ja siinä ominaisuudessa hän vaikutti merkittävästi Suomen historiaan.

 

 

Ranskalaiset suunnittelivat jo vetäytymistä puolustamaan Pariisia, mutta 26. maaliskuuta englantilaiset tarjosivat koko liittokunnan joukkojen ylipäällikkyyttä ranskalaisten komentajalle Ferdinand Fochille. Koko sodan erikoisuus oli ollut liittolaisten sotilasjohtojen keskinäinen vääntö, mutta nyt pakon edessä päätettiin Amiensissa yrittää vielä kerran yhdessä.

 

 

Saksan hyökkäyksen ensimmäinen vaihe hyytyi ja 5. huhtikuuta. Seuraava alkoi neljä päivää myöhemmin Ypressä, kuten Ludendorff oli suunnitellut ja Haig odottanut. Puolustajan rintama notkui joitakin kilometrejä mutta kesti, ja Saksan hyökkäys päätettiin 29. huhtikuuta. Tässä vaiheessa kumpikin puoli oli menettänyt kokonaistappioina 350 000 miestä, mutta amerikkalaisia joukkoja tuli samaan aikaan Eurooppaan noin 300 000 miestä kuukaudessa.

 

 

Ludendorff aloitti seuraavan suurhyökkäyksen 27. toukokuuta Asinejoen ja Soissonin kohdalla ja nyt saksalaiset etenivät noin 80 kilometrin päähän Pariisista. Ranskan hallitus suunnitteli jo poistumista pääkaupungista, mutta hyökkäys hyytyi kesäkuussa, kun amerikkalaisetkin liittyivät puolustukseen.

 

 

Suureen ja lopulliseen ratkaisuun tähdänneen ”Friedensturm”- hyökkäyksen Ludendorff aloitti 16. heinäkuuta Reimsin kohdalla. Nyt Saksa kuitenkin kohtasi voimakkaan vastahyökkäyksen, ja joutui vetäytymään 8. elokuuta 1918. Ludendorff nimesi sen mustaksi päiväksi.

 

 

Tässä vaiheessa venäläiset ja saksalaiset löysivät itärintamalla toisensa, ja suomalaiset putosivat kärryiltä.

 

 

Mannerheim oli antanut ”miekkavala” päiväkäskynsä jo 23. helmikuuta luvaten ajaa viimeisetkin Leninin huligaanit sekä Suomesta että Vienan Karjalasta. Ensimmäinen everstiluutnatti Malmin johtama ”vapaaehtoisten” hyökkäys alkoi 21. maaliskuuta tavoitteena Vienanmeren rannikkokaupunki Kemi. Se olisi merkinnyt Muurmannin radan katkaisua. Vienan Kemiin päästiinkin, mutta 10. huhtikuuta sikäläiset bolsevikkien venäläsijoukot torjuivat hyökkäyksen – eivätkä heimoveljetkään innostuneet.

 

 

Tässä vaiheessa liittoutuneet olivat vielä bolsevikkien kanssa yhteistyössä saksalaisia vastaan. Liittoutuneiden johto päätteli  suomalais-saksalaisten joukkojen haluavan edetä pohjoiseen Jäämerelle. Se lisäsi siellä jaukkojaan ja aloitti vastaliikkeen rataa pitkin edeten 27. kesäkuuta Vienan Kemiin. Se taas ei sopinut Brest-Litovskin rauhan tehneelle Saksalle sen enempää kuin Leninille. Tämä lähetti omat joukkonsa rataa pitkin Kemin tasolle torjumaan länsiliittoutuneita ja aloitti samaan aikaan neuvottelut Saksan kanssa. Se taas sopi nyt Saksalle, joka oli joutumassa länsirintamalla vaikeuksiin. Tuloksena oli 28. elokuuta ns. Brest-Litovskin sopimuksen täydennys, jossa saksalaiset lupasivat pitää huolta, etteivät suomalaiset ylitä rajaa ilman lupaa.

 

 

Svinhufvudin ja Paasikiven hallinto neuvotteli samaan aikaan Venäjän kanssa vaatimuksenaan saada koko Itä-Karjalan lisäksi myös Kuolan niemimaa – olettaen Saksan tukevan. Suureksi pettymykseksi tukea ei tullut, mutta se ei horjuttanut luottamusta Saksaan. Alkusyksyn 1918 aikana Suomessa vietiin läpi kampanja saksalaisen kuninkaan valitsemiseksi – samaa aikaan kun Saksa oli romahtamassa länsirintamlla.

 

 

Toivo Suomen aluelaajennuksistakaan ei juuri pienentynyt, ja sitä toteteutettiin uudelleen hyökkäämällä 21. huhtikuuta 1919 Aunukseen – toivoen nyt tukea Englannilta. Tässä vaiheessa ulkoministeriksi oli tullut Rudolf Holsti. Hänkin tavoitteli Suomen aluelaajennusta Itä-Karjalassa Vienanlahden-Laatokan rajalinjalle. Valtionhoitaja Mannerheim taas suunnitteli hyökkäystä Pietariin, ja odotti myös siihen tukea sisäisesti erimielisestä Englannista. Lopulta Englannin Itämeren edustaja kenraali Hubert Gough toivoi suomalaisilta apua Muurmannin radan varressa jo vetäytymistä valmisteille englantilaisille sekä tukikohtaa Koivistolta, josta englantilaiset sitten tekivät ilmahyökkäyksiä Venäjän puolelle ja hyökkäsivät 18. elokuuta torpedovenein Kronstadtiin. Mutta samalla Gough vastusti jyrkästi Mannerheimin halua hyökätä Pietariin, ja siihen kaikki Suomen puolueet yhtyivät. Se ratkaisi.

 

 

Jatkossa Englannin pääministeri Lloyd George muisti Pariisin rauhankonferenssissa huhtikuussa 1919 sodan vaaran suomalaisten kanssa talvella 1918, ja vinoilikin siitä juuri kun Suomen itsenäisyyden tunnustaminen tuli esille. Eikä Stalinkaan ollut unohtanut englantilaisille annettua Koiviston tukikohtaa, kun tapasi Paasikiven Moskovassa lokakuussa 1939.

 

 

 

(Kuvassa Suomen historian merkittävä vaikuttaja kenraali Hubert de la Poer Gough)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

100 vuotta sitten 3.3. solmittiin Brest-Litovskin rauha. Sen Suomea koskeva pykälä kuului seuraavasti:
“Art 6. mom.3: Suomi ja Ahvenanmaa puhdistetaan välittömästi venäläisistä joukoista sekä punakaarteista ja Suomen satamat laivoista ja laivastosta. Niin kauan kuin jäät vaativat vain rajallinen joukko jää laivoihin. Venäjän on lopetettava agitaatio ja prapaganda Suomen hallitusta ja julkisia instituutioita vastaan.”

 

 

Toisin sanoen Suomikin kuten samassa linjassa kaikki Mustallemerelle ja Kaukasukselle jäivät Saksan etupiiriin. Eli suomalaisia vallankumoukseen rohkaisseet ja painostaneetkin venäläiset toverit lähtisivät pois yhteisymmärryksessä Suomeen tulevien saksalaisten kanssa.

 

 

Kaikki kunnia Kansanvaltuuskunnan Tiedonantoja lehdelle sekä SDP:n päälehdelle Työmiehelle, että tänään 7.3. ne julkaisivat ruhansopimuksen Suomea koskevan artiklan. Vähänkin politiikkaa harrastanut kotimaan vallankumouksen tekijä saattoi tehdä johtopäätöksensä.

 

 

Mutta ei siinä kaikki. Nyt vasta 100 vuoden takaisia aamun lehtiä lukiessa huomaan, että Työmies julkaisi myös bolsevikkien keskuskomitean jäsenen Sinowjewin puheen, josta kävi ilmi koko Trotskin kuvio. Vallankumouksellista sotaa Euroopassa ei saatu Brest-Litovskin taktiikalla aikaan, ja kun saksalaiset sittenkin lähtivät liikkeelle, tehtiin rauha, joka uhraisi myös suomalaiset toverit - mitä Trostski ja Lenin olivat ennalta pitäneet Brest-Litovskin uhkapelin riskinä.

 

 

Sinowjew:
”Nämä 12 mobilisoitumisen päivää ovat saaneet moskovalaiset toverimme vakuuttuneeksi siitä, että vallankumouksellinen sota on nyt mahdoton. Sinowjew osoittaa, että kun Saksassa ei nyt vielä ole kansalaissotaa, vaan ainoastaan luokkataistelu kärjistyy, Ei meille ei ole hetkeäkään annettu miettimisaikaa vaan ainoastaan sepelin uhalla meidän on allekirjoittaminen rauhansopimus…
Tietysti on vaikea tunnustaa, että meistä eroitetaan parhaat toverimme joita ei vuosikymmenien kuluessa voinut nujertaa tsaari, ei myöskään nujertaa keisari. Mutta emme voi autaa suomalaisia, ukrainalaisia, virolaisia sillä, että tuhoamme itsemme...”

 

 

Samaan aikaan Suomessa oli käymässä Ruotsin sosialidemokraattisen puolueen puoluesihteeri Gustav Möller. Hän kertoi keskustelleensa 5.3. punaisten johtohenkilöiden kanssa: "Kaikki olivat valmiit minulle kahden kesken tunnustamaan, että asema on toivoton, että kaikki menee hullusti, mutta yksikään ei uskalla sanoa työväelle". Kun nyt seuraa tuon tragedian romantisointia, tuntuu, ettei nytkään uskalleta.

 

 

Tietysti asian toinen puoli oli, että Brest-Litovskin sopimus kaikkine seurauksineen säästi Helsingin ja eteläisimmän Suomen suomalaisten keskinäisen sodan jatkumiselta katkerimpaan loppuun.

 

 

 

 

 

 

 

.

Tänään 100 vuotta sitten 3.3.1918 solmittiin Brest-Litovskin rauha.

 

 

Samalla päättyi yksi historian suurista uhkapeleista silloin tosasiallisesti Trotskin johtaman Venäjän katastrofiin. Kartassa sotaa edeltänyt raja (mustalla), rintamalinja itse sodan päättyessä(Vieoletti) ja sopimuksen jälkeinen Saksan etupiiri (punainen) jonka maihin se eteni.

 

 

Brest-Litovsk merkitsi myös sitä, että Trotskia seuranneiden suomalaisten kohtalo tuli varmuudella päätetyksi. Sitä umpikujaa vielä korosti se, että samana päivänä Suomen punakaartien ylipäällikkö Eero Haapalainen ja hänen neuvonantajansa Mihail Svetsnikov antoivat käskyn yleishyökkäykseen kohti pohjoista.

 

Kuvassa vasemmalla Brest-Litovskin rauhansopimus ja Eero Haapalaisen hyökkäyskäsky samalta päivältä.

 

 

Suomen osalta historian ratkaisi sillä kertaa kevään 1918 vallankumouksen torjuminen sekä Saksan tappio länsirintamalla aselepoon 11.11.1918. Se pakotti Saksan vetäytymään Suomesta 15.12.1918.

 

 

Brest-Litovskista sekä sen syistä ja seurauksista lisää tänään Kansallismuseon auritoriossa alkaen klo. 14.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tänään 100 vuotta sitten 25.2. jääkäreiden pääjoukko siis palasi Suomeen. Ei ole mikään sattuma, että se tapahtui päivää myöhemmin kuin Viro julistautui itsenäiseksi. Kumpikin liittyi silloiseen Brest-Litovskin neuvottelun vaiheeseen. Laajemmin ottaen kumpikin tapahtuma myös oli osa Venäjän lokakuun 1917 vallankumouksen jälkeen vuosia kestänyttä kamppailua vanhasta Venäjästä irrottautumaan pyrkineissä maissa.

 

 

Yksityiskohdat eri maissa vaihtelivat, mutta Venäjästä irrottautuman pyrkivien valtioiden kamppailuissa Suomesta Ukrainaan ja Kaukasukselle olivat kaikkialla vastakkain maiden omien vallankumouksellisten ja Venäjän bolsevikkien ryhmittymä sekä kansallisten voimien länteen suuntautunut ryhmittymä. Viron itsenäisyyden julistaneet ja Suomeen palanneet jääkärit kuuluivat jälkimmäiseen. Eilistä Viroa itsenäisyysjulistusta korostanutta ja Suomen jääkäreiden paluutapahtumaa piilotellutta suomalaista mediaa ei voi juuri syyttää johdonmukaisuudesta.

 

 

Jääkäreiden paluun ja Viron itsenäisyysjulistuksen lähin yhteinen tausta oli 29.1. alkanut Brest-Litovskin rauhanneuvottelu. Sitä tukemaan Lenin ja Trotski olivat usuttaneet ja aseistaneet vallankumoukset sekä Ukrainassa että Suomessa, ja meillä alkoikin 28. tammikuuta sekä vallankumous että sen torjuminen. Jääkärit olivat odottaneet Libaussa jo pitkään, ja paluuta oli jarrutellut lähinnä Saksan ulkoministeriö, joka kantoi huolta rauhanneuvotteluiden häiritsemisestä. Tuossa vaiheessa Suomi ei myöskään vielä kuulunut Saksan sotatavoitteisiin.

 

 

Kun kuitenkin vallankumous alkoi ja Suomen tunnustettu hallitus pyysi, Saksan sotaministeriö antoi 5.2. samaan aikaan neuvotelleen ulkoministeri Kühlemannin vastakarvasta huolimatta käskyn hajottaa Jääkäripataljoona kotiin lähtöä varten 13. helmikuuta. Jääkäreistä 1128 halukasta sai Suomen armeijan viran ja sotilasarvon sekä päällikökseen everstiluutnantti Wilhelm Thesleffin, joka oli sodan aikana loikannut Venäjän armeijasta Saksaan ja tuleva Mannerheimin vastustaja. Kaikkiaan 451 jääkäriä ei kuitenkaan halunnut lähteä, monet heistä ajatellen, että Suomessa olisi ehkä vastapuolella tuttuja kotipuolen poikia.

 

 

Kun Trotski sitten tunnetulla tavalla 10. helmikuuta julisti sodan loppuneeksi ja läksi kotiin, Saksassa käytiin ensin kova vääntö, mennäänkö perässä. Se päättyi 13. helmikuuta keisarin päätökseen edetä Virossa Narvan tasolle ja siitä etelään samalle linjalle alkaen 18. helmikuuta. Samassa rytäkässä päätettiin ja luvattiin lähettää Suomeenkin saksalaisia joukkoja, mutta siitä käytiin vielä senkin jälkeen kova vääntö sotilaiden ja ulkoministeriön välillä.

 

 

Virossa työväenpuolue oli säilynyt demokraattisen johdon käsissä, mutta Venäjän lokakuun vallankumouksen jälkeen vallan oli ottanut venäläisten ja virolaisten bolsevikkien muodostama "Eestinmaan neuvostojen toimeenpaneva komitea". Trotskin Brest-Litovskista lähdön jälkeen saksalaiset joukot alkoivat edetä itään, ja maa alkoi polttaa Viron virolais-venäläisen bolsevikkihallinnon alla. Se poistui Tallinnasta vähän ennen saksalaisten tuloa 23. helmikuuta. Sen jälkeen saksalaiset tulivat oman lippunsa ja hallitsijansa kanssa 25. helmikuuta.

 

 

Väliin jäi siis ”Viron väliaikaiselle pelastuskomitealle” yksi päivä 24.2. nostaa oma lippu sekä julistautua ja olla itsenäinen. Sitä seurasi saksalaisten aika maailmansodan aselepoon asti 11.11. 1918. Sitten paluuta yrittivät ensin omat ja venäläiset bolsevikit ja vielä Suomesta välivaiheen jälkeen Baltiaan siirretyn von der Goltzin saksalaiset ”vapaajoukot”.

 

 

Tilanne oli Suomessakin monimutkainen. Thesleffin johtamien jääkäreiden johdossa ajateltiin oltavan valiojoukkoa, jota muut saisivat seurata. Tilannekuva Suomestakaan ei voinut olla kovin täsmällinen. Alkuunsa ihmetytti eniten, että pitäisi alistua lähinnä Mannerheimista ja muista "ryssänupseereista" muodostuvan esikunnan johtoon. Sanotaan Mannerheimista mitä tahansa, koko kevään 1918 kokoonpanoltaan hajanaisen armeijan ja monien juonittelevien upseereiden kokoaminen ja johtaminen oli puhtaasti ammatillisesti melkoinen suoritus.

 

 

Ja joka tapauksessa jääkäreiden palattua hallituksen armeijan osaaminen oli omaa luokkaansa verrattuna samaa suuruusluokkaa olleeseen Kansanvaltuuskunnan armeijaan. Lisäksi saksalaiset etenivät Suomenlahden etelärannikolla, ja viikkoa myöhemmin tehtiin lopulta Brest-Litovskin rauha. Se määräsi venäläiset poistuman Suomesta. Saksalaisten joukkojen tulosta tehtiin lopullinen ratkaisu vasta 12. maaliskuuta, ja ne nousivat Hankoon 3. huhtikuuta. Siitä taas seurasi, että ainakin säästyttiin kahden suomalaisen armeijan loppusodalta Helsingissä.

 

 

Tuon ajan lehdistö raportoi yllättävän hyvin ulkomaan tapahtumista. Kuten usein on asia, kummankin puolen johto ymmärsi näinä päivinä, että eduskunnan valitsema hallitus lopulta voittaa. Vielä piti rintamalla käydä läpi sodan kärsimykset.