Tällä sivulla on medioiden seurantaa

”Hoitakaa te maata, minä merta vartioitsen”

”Hoitakaa te maata, minä merta vartioitsen”,

eli Kaarle –herttuan rohkaisu nuijamiehille, tulee mieleen kun lukee nyt lisääntyviä kirjoituksia. Suomikin pääsee mukaan tässä arvovaltaisen CEPA:n A. Wess Mitcellin ja Jakub J. Grygielin artikkelissa: ”Yhdysvallat tarvitsee nyt enemmän kuin koskaan etulinjan liittolaisiaan.” (Wall Street Journal)

 

http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324577904578558121674110176.html

 

Tämä ei ole koko kuva Washingtonista, mutta yksi joukkue siellä niputtaa Kiinan, Iranin ja Venäjän ja rakentaa niiden ympärille Itämereltä Tyynellemerelle ulottuvaa muuria. Muitakin joukkueita on presidentti Obaman ”resetin” hengessä.

 

Asevoimien kannalta kyse on ”ilma-meri” -strategiasta, jonka idea on välttää maavoimien lähettämistä Euraasian mantereelle ja antaa mereltä ja ilmasta tulitukea maalla sotiville ”etulinjan liittolaisille”.

 

Tämä artikkeli kuvaa osaltaan apulaispuolustusministeri Townsendin vierailua koskevan blogini taustaa. On vaikea kommentoida Yhdysvaltojen eteläisen tai itäisen Aasian ”ilma-meri” -strategiaa. Blogissani kuitenkin perustelen, että saman perusmallin kaavamainen soveltaminen pohjoiseen Eurooppaan ei toimi kenenkään kannalta myönteisesti, ei myöskään Yhdysvaltojen.

 

Seuraavassa sitaatteja Mitcellin ja Grygielin artikkelista.

”Joillakin liittolaisilla saattaa olla houkutus ryhtyä kanssamatkustajiksi (bandwagon) nousevien valtojen kanssa, kuten haavoittuvat valtiot – Suomen tavoin - ovat tehneet läpi historian.”

 

”Samaan aikaan kun maailma kiinnitti huomionsa G-8 huippukokoukseen Pohjois-Irlannissa, Yhdysvaltojen asevoimat toteuttivat sotaharjoituksia valmistautuakseen pahimpaan kehitykseen Itämereltä Tyynellemerelle.”

 

”Ja itäisessä Keski-Euroopassa, alueelliset verkostot kuten Pohjoismaat-Baltia ryhmä ja Keski-Euroopan Visegrad neljä ryhmä tarjoavat tukea NATO:lle muodostaen suojavallia Venäjän vaikutusvallalle.”

 

”Washingtonin tulisi kehittää globaali strategia voidakseen paremmin käyttää etulinjan liittoutumia ja rohkaista kytkentöjä niiden kesken. Yhdysvaltojen kaltaiselle merivallalle maalla olevat liittolaiset voivat tarjota luonnollisen menetelmän padota mantereella olevia kilpailijoita ja rajoittaa heidän ambitioitaan.”

 

”Puolustusministeriön tulisi etsiä menetelmiä yhteen sovittaa Yhdysvaltojen sotilaallisia rakenteita ja suunnittelua noiden liittolaisten kanssa.”