Tällä sivulla on medioiden seurantaa

Maanpuolustuksesta verkottumiseen

Kari Huhdalla on tänään hyvä analyysi, otsikkona ”Puolustuspolitiikalle löytyi uusi nimi, kutsumalla puolustusta verkottuneeksi eduskunta vain toteaa vallitsevan tilanteen”. Nimi on uusi. Sisältö on syntynyt siten, että kenraalit ovat omin päin verkottaneet sotaväen ja siitä tehtiin nyt koukaten virallinen puolustuspolitiikka.

 

Itse hallituksen selonteko edusti vielä itsenäisyyden ajan seurattua maanpuolustusta, eli lähti Suomen valtion ja sen alueen turvaamisesta. Selonteon luvun 4.1. ”Lähtökohdat ja avainlinjaukset” ei mainitse verkottumista ollenkaan. Kaartinkorttelin väki on kertonut ulkoasiainvaliokunnalle, ettei kannata enää rutista, mehän olemme jo vieneet teidät sinne.

 

Jokaisella verkollahan on hämähäkkinsä ja tässä tapauksessa se on Pentagon. Verkottumisella Suomen puolustuspolitiikan käsitteenä ja sisältönä on oma historiansa, joka alkaa amerikkalaisista DELListä ja Walmartista 1990 -luvun lopulla. Kuvassa kerrotaan idean eteneminen Yhdysvaltojen puolustushaarojen kautta Suomen puolustusministeriön strategiseen suunnitelmaan keväällä 2011 - ja nyt lopulta hallituksen ohittaen eduskunnan kautta Suomen turvallisuuspolitiikaksi.

 

http://www.hs.fi/politiikka/Oppositio+Suomi+ei+luovu+liittoutumattomuudesta/a1367891560531