Blogi

 

 

 

 

 

 

 

Iltalehdessä on tänään Olli Ainolan ytimekäs juttu "Suomen synty ja kuohuva Eurooppa" -kirjan viimeisestä jaksosta. Siitä kiitos lehdelle ja toimittajalle.

 

Kesä 1919 oli osa sitä myös monin muin paikoin dramaattista kokonaisuutta, josta muodostui Suomen tie tasavaltalaiseen itsenäisyyteen. Kun itsenäistymisestä on kulunut 100 vuotta ja autonomian alusta 200 vuotta, on kohtuullista että suomalaisilla on käytettävissä kokonaisesitys omasta historiastaan osana maanosamme historiaa. Mielenkiinnolla voi odottaa muun laajan median uutisointia ja arvioita.

 

(Jutussa tulee esiin myös Mannerheimin ratkaiseva rooli tammikuussa 1918 vallankumousyrityksen torjumisessa. Otsikon viimeinen "Suomelle" on ilmeisesti palstan täyte, sillä kesällä 1919 ideanan oli bolsevikkien kaataminen ja vanhan vallan palauttaminen.)

Helsingin Sanomissa on tänään mielenkiintoinen artikkeli "Kadonneen taulun arvoitus". Se liittyy huomenna 22.2. Rovaniemellä avattavaan Ludvig Filipin hovimaalari Francois-Auguste Biardin näyttelyyn. Heidän jännittävistä Suomen matkoistaan kertovat myös

 

 

- esitelmä "Ludvig Filipin pakomatka Euroopan ja Suomen historiassa" TÄSSÄ 

 

- sekä video "Lapin kuninkaalliset" TÄSSÄ.

 

 

Ludvig Filipin kautta avautuu puoli vuosisataa Euroopan historiaa. Ranskan kuninkaan Ludvig XVI:n sukulaisena hän ensin kannatti vuoden 1789 vallankumousta ja sitten pakeni sitä mm. Lappiin, Muonioon ja Turkuun. Sitten hän tuli Ranskan kuninkaksi vuoden 1830 vallankumuksella ja hänet syrjäytti vuoden 1848 vallankumous. Lisää taustaa ja seurauksia myös Suomen kannalta on "Suomen synty ja kuohuva Eurooppa" kirjassa.

 

--------------------

 

 

Risto Volanen, docteur en sciences sociales

 

 
 

 

 

 

Sijoitin ”Suomen synty ja Kuohuva Eurooppa” kirjan ensimmäiseen käsikirjoitukseen Henry Kissingerin analyysin Wienin kongressin tuloksista, ja miksi Eurooppa säästyi suursodilta runsaat 100 vuotta. Pitkähkö valtio-opillinen tarkastelu kuitenkin katkaisi työn historiallisen kerronnan ja tiivistin sen pääkohtiin. Seuraavassa on koko alkuperäinen tarkastelu. TÄSSÄ 

 

Sitä perusteellisempi kuvaus Kissingerin ajattelusta on englanninkielisenä Academia.edun kirja-arviossa ”Henry Kissinger’s World Order, from Ukraine towards Westphalia II”. TÄSSÄ

 

Rooman perillisten aatehistoriaa uudenajan konfliktien taustana: Eurooppa, Venäjä, Yhdysvallat, Islam.

 
Kirjoitin "Suomen synty ja kuohuva Eurooppa" kirjaan luonnoksen liitteeksi, joka kuvaa, miten uuden ajan konfliktien aatteisiin tultiin. Se tuntui kuitenkin vähän kaukaa lähtevältä. Kun asia on sinänsä myös ajankohtainen, julkaisen sen TÄSSÄ.

.

 

Päivitin sivun sivistyshumanismista ja historiallisesta realismista. TÄSTÄ