Nykyhistoriaa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Suomalaisen median punavihreää maatalouden, metsätalouden ja maaseudun tykitystä seuratessa on jälleen tullut mieleen aika Euroopan viljelijöiden ja heidän osuuskuntiensa järjestön COPA-COGECA:n pääsihteerinä 1997-2003 – muutenkin kuin itse maatalouden ja osuustoiminnan edusmiehenä. Se aika oli rankkaa kamppailua eurooppalaisen ja suomalaisen kestävän kehityksen mukaisen perheviljelmän puolesta joidenkin maiden teollistuneiden jättiläistilojen maatalouksia ja globaalin kapitalismin ketjuja vastaan. 

 

 

Kuuden vuoden aikana ehti oppia Euroopan historiaa sen kaikissa maissa. Historia vaikuttaa vahvasti kaikissa maissa asenteisiin myös maatalouteen. Eräänlaisia äärimmäisyyksiä ovat ranskalaiset, jotka laidasta laitaan rakastavat maatalouttaan ja suomalaisen median punavihreä virtaus, joka systemaattisesti etsii suomalaisesta maataloudesta jotakin pahaa sanottavaa.

 

 

Euroopassa perheviljelmien kylillä elivät rinnakkain perinteet ja nykyaika. Suomalaista sykähdytti kuunnellessaan paikalliseen tapaan pukeutunutta espanjalaista isäntää, joka Nokian kännykkä kädessään esitteli ylpeänä tuliterää Valmet traktoriaan. Oli myös alueita kuten pohjoinen Portugali, joilla oli kymmeniätuhansia pienviljelmiä Suomen viime vuosisadan alun olosuhteissa. Ja toisaalta Hollannissa oli alkamassa selkeästi amerikkalaismallista teollista lihantuotantoa, johon sitten jatkossa lyötiin kansallisesti jarruja päälle. Liikuttavaa oli olla saksalaisten ja ranskalaisten viljelijöiden tapaamisissa laulamassa Euroopan hymniä ja kuulla perään puheita Euroopan maatalouden ja rauhan puolesta. Yksi esimerkki historiasta ja ehkä rankin kokemus oli eräässä Itä-Euroopan pääkaupungissa.

 

 

1990 –luvun lopulla alkoi tulla selväksi EU:n merkittävä ja nopea laajeneminen. Se tarkoitti suurta haastetta myös COPA:lle ja COGECA:lle järjestöinä. Jäsenmäärä yli kaksinkertaistuisi lähes kertaheitolla seitsemästä miljoonasta viiteentoista miljoonaan. Kun ensimmäiset tilannekartoitukset oli tehty ja yhteydet saatu, huomattiin, että vapautumisen jälkeen melkein kaikkiin tuleviin jäsenmaihin oli syntynyt 3-4 tuottajajärjestöä. Se taas tietäisi jatkossa monenlaisia järjestöllisiä ja poliittisia ongelmia. Jostakin kumman syystä osuustoiminnasta puhuminenkaan ei mennyt perille, päinvastoin.

 

 

Niinpä tavoitteeksi tuli auttaa uusien maiden viljelijöitä Euroopan Unioniin ja samalla markkinoida ajatusta, että EU:ssa tulosten saaminen edellyttää kansallista ja eurooppalaista yhtenäisyyttä. Sitä minäkin saarnasin Brysselissä käyville uusien maiden tuottajien edustajille, kuten tietysti myös tuottajaosuustoiminnan merkitystä.

 

 

Samaa lähetystehtävää varten kiersin monissa tulevissa jäsenmaissa. Vaikka kaikista COPA-COGECA:n pääsihteerinä pitämistäni puheista väkevin kokemus oli Ranskan tuottajajärjestön konferenssissa, sille vetivät vertoja nuo rohkaisupuheet Euroopan Unionista itäisen Euroopan kulttuuritaloissa.

 

 

Tulokset uusien jäsenmaiden järjestöjen yhdistämisessä olivat kuitenkin heikot. Niinpä suunnittelin uutta kierrosta ja aloitin sen maasta, joka näytti erityisen vaikealta. Menin sen pääkaupunkiin ja kovalla työllä sain sen järjestöjen johtajat suostumaan yhteiselle illalliselle.

 

 

Samaan pöytään istuttiin vaivautuneissa tunnelmissa. Yksi järjestöistä oli kutsunut mukaan myös vanhemman entisen johtohenkilönsä, jonka ikä oli varmaankin 80-90 vuoden välillä. Selvästi havaitsi, miten vaikuttava hahmo hän oli. Kerroin parhaat tietämäni Brysselin juorut ja kaskut ja niiden väliin sijoitin konkreettisia kertomuksia siitä, miten eri maissa ja Brysselissä yhtenäisyys oli auttanut.

 

 

Sitten pidin illallispuheen, jonka olin tarkkaan suunnitellut ladatuksi vetoamaan demokraattisen maan demokraattisen etujärjestötoiminnan ja osuustoiminnan puolesta. Mutta kun lopuksi nostin maljan yhtenäisyydelle, osa nosti sen ja osa heistäkin maistoi vain vähän.

 

 

Kun tuli kahvin aika, uusimman tuottajajärjestön puheenjohtaja pyysi minut vähän sivuun. Ja asiaa hänellä olikin. Hän katsoi minuun ja katsoi tuohon yhden järjestön vanhaan puheenjohtajaan. Herra Volanen, kun te näytätte tietävän kaikki, tiedättekö myös, että vuonna 1948 tuo mies haki meidän kylältä yhden yön aikana isännät ja lehmät. Lehmät jäivät kaikki osuuskuntaan, eivätkä isännistäkään kaikki palanneet. Minun isäni oli silloin pieni poika ja isoisäni karja vietiin. Luuletteko, että kuulun koskaan samaan järjestöön?

 

 

Kun palasin Brysseliin, en paljoa puhunut asiasta, mutta aloimme kehittää uutta lähestymistapaa tulevien EU:n jäsenmaiden tuottajajärjestöihin, ja mietimme sopivaa sanastoa osuustoiminnasta puhumiseen. Keväällä 2003 Anneli Jäätteenmäki kutsui sitten kotimaahan pääministerin valtiosihteeriksi ja Matti Vanhanen jatkoi kontrahtia. Kuulemani mukaan Itä-Euroopassa aika on parantanut jäsenyyden alkuvaiheessa vielä aristaneita arpia.

 

--------------

Kuvassa COPA-COGECA:n pääsihteeri eri maiden tuottajajärjestöjen puheenjohtajien kanssa johtamassa mielenosoitusta Strasburgissa.

 

 

 

 

(4.5.2020)

 

 

 

 

Juuri 50 vuotta sitten Pekka Puska, Seppo Naumanen, Mauno Harmo, Seppo J. Nieminen ja minä saavuimme New Yorkiin hallituksen kutsumina "suomalaisina opiskelijajohtajina" ja luimme New York Timesista yhden palstan uutisen, että Kent State yliopiston kampuksella kansalliskaarti oli surmannut 4 ja haavoittanut 9 opiskelijaa. Sen taustana olivat koko maan yliopistoissa menossa olleet Vietnamin sodan vastaiset mielenosoitukset. Kylmä sota oli kuumimmillaan, ja myös meidän matkamme liittyi siihen.

 

 

Suomessa oli jatkunut myllerrys opiskelijaliikkeessä. SKP:n vähemmistöä kannattaneet ”taistolaiset” eli ”stalinistit” olivat voimakkaassa nousussa ja he olivat O.W. Kuusisen kansanrintamataktiikan mukaisesti lanseeranneet ”yleisdemokraattisen rintaman”, joka tarkoitti sitoutumista yhteistyöhön heidän kanssaan. Keskustassa lisäperusteena oli k-linjan ajatus presidentin ulkopolitiikkaa tukevasta yhteistyöstä vasemmiston kanssa.

 

 

Syksyllä me keskustan itsenäistä linjaa kannattaneet olimme tehneet HYY:ssä sopimuksen kokoomuksen ja tiedekuntajärjestöjen kanssa, ja se oli johtanut rankaan konflikiin opiskelijajärjestön sisällä. Sen jatkona KOL:oon johtokuntaan oli valittu yleisdemokraattinen enemmistö. Lisäksi nuorisojärjestö NKL:n johto oli k-linjalaisilla. Olli Saarela, Tapio Rajavuori ja minä otimme tavoitteeksi saada keskusta aatteellisesti omalle linjalle eli irti yleisdemokraattisesta rintamasta vaihtamalla johto kummassakin järjestössä. Pari viikkoa ennen Yhdysvaltojen matkaa KOL:n puheenjohtaja vaihtui kesken kautta Kauko Juhantaloon, ja sitä ennen olin osaltani ilmoittautunut puheenjohtajaehdokkaaksi NKL:n kesäkuun liittokokouksessa.

 

 

Niinä viikkoina Yhdysvaltojen Helsingin Tiedotuskeskuksen virkailija kutsui käymään ja ehdotti kolmen viikon matkaa Yhdysvaltoihin. Tunsin tietenkin tämän ”pienemmän CIA –stipendin”, mutta USA:n tilanteeseen tutustuminen kiinnosti ja viiden eri puolueiden opiskelijoiden joukko saatiin kasaan. Saimme eteen Yhdysvaltojen kartan ja kynät käteen. Siitä syntyi lentomatka Helsinki-New York-Boston-Seatle-San Fransisco-Des Moines-Washington-Helsinki.  Ajan kuvioon kuului, että Keskustassa kilpailijat ja kannattajat ajattelivat matkan heikentävän mahdollisuuksia NKL:n puheenjohtajakisassa, mutta siitä selvittiin kertomalla kotibritille, kotisakulle ja kotiryssälle, että nyt mennään.

 

 

Saavuimme New Yorkiin 5. toukokuuta, ja luimme ensimmäiseksi New York Timesista varsin pienellä uutisen Kent Statesta. Ensimmäisenä päivänä vierailimme Columbia Universityssä, missä samana aamuna oli räjäytetty sen symboli Alma Mater -patsas ja kampuksella parveili poliiseja. Päärakennuksen ovet olivat laudoilla suljettuja ja sisään pääsimme lujasti vartioidusta sivuovesta.

 

 

Ennen YK:n päämajaan menoa kävimme opiskelijoiden YK –liikkeen päämajassa, ja odottelimme pääsihteeriä rupatellen toimiston väen kanssa. Pääsihteeri sitten esitteli meidät heille suomalaisiksi opiskelijoiksi, ja kauhistuneiden ilmeiden keskeltä kuului: ”Hyvä Jumala, oletteko opiskelijoita, vaikka näytätte aivan normaaleilta.” YK:ssa kuuntelimme kiivaan Turvallisuusneuvoston, ja Max Jakobson tarjosi lounaan. Me taas kauhistuimme, kun hän laski leikkiä Urho Kekkosesta.

 

 

Bostonin suurissa yliopistoissa Harvardissa ja MIT:ssä marihuanan haju leijui Vienamin sodan vastaisissa ”sit in” tilaisuuksissa ja muuallakin eikä tarjoajistakaan ollut puutetta. Kuljimme läpi salien, joissa opiskelijat istuivat ja makailivat vilteillä, polttelivat ja kuunteivat tai soittivat enemmän tai vähemmän eksoottista musiikkia. Isännät järjestivät urakalla tapaamisia sotaa vastustavia opiskelijoiden ja sitä kannattavien kansanmiesten kanssa. Vähänkin kansanomaisemmissa paikoissa kuten rakennustyömaiden telineillä liehuivat liput ja näkyivät julisteet kuten "Love it or leave it!". Vastaavasti opiskelijaasuntoloiden ikkunoissa oli paljon Vietnamin sodan vastaisia iskulauseita. Niistä mieleen jäi Seatlesta vähän poikkeava: "I Really Don't Know".

 

 

Stanfordissa tapasimme professori Jaakko Hintikan, ja sain päähäni kysyä isänniltä raadikaalien opettajien tapaamista. ”O yes!”, ja minut vietiin tapamaan reipasta nuorta apulaisprofessoria, jonka seinällä oli somasti ripustettuna oikea sirppi ja vasara asianmukaiseen asentoon. Hän vakuutti, että Yhdysvalloissa sosialismi tulee olemaan aivan toisenlainen kuin Neuvostoliitossa. En voinut tietää, kuinka monelle nauhalle keskustelu meni, ja aloin puhua Aristoteleen praktisesta syllogismista.

 

 

Matkan varrella oli tietenkin tapaamisia, joissa vaikutelmamme kiinnostivat isäntiä, eikä voinut välttää tiettyä myönteitä kokemusta, että tällaisena kriisiaikana meille oli suorastaan tyrkytetty kokemuksia maasta kaikkine sen hetken huolineen ja murheineen. Se antoi sitten taustaa, kun viisi vuotta myöhemmin menin opiskeleman Boston Universityyn. Siinä välillä oli kuitenkin neljä vuotta alkiolaista kamppailua Keskustan nuorisoliikkeessä, joka jatkui sitten pian kotiin paluun jälkeen NKL:n Naantalin liittokokouksessa.

 

 

Kylmän sodan etulinjaa sekin oli. Kun pairikymmentä vuotta myöhemmin tapasin Lontoossa tuolloisen kotibrittini eli MI6:n agentin, onnittelin häntä, että kaikkien kertomiensa tehtävien jälkeen oli vielä hengissä. Hän vastasi: "No, eihän se teilläkään helppoa ollut. Me lännen agetit ajattelimme, että kylmän sodan etulinja kulkee teidän sielujenne läpi".

 

 

 

14.3.1940 eli 80 vuotta sitten. Presidentti Kyösti Kallio ja ulkoministeri Väinö Tanner perustelevat suomalaisille, miksi rauha tehtiin.

 

 

 

 

 

 

 

Näihin aikoihin tulee kuluneeksi puoli vuosisataa siitä, kun kylmän sodan ajan keskustassa kamppailtiin alkiolais-kekkoslainen kansanliike uuden nousun alkuun.

 

 

Syksyn 1968 Vanhan valtauksen jälkeen opiskelijamaailmassa oli käyty aatteellista lähitaistelua laitos laitokselta. Siihen kietoutuivat Vietnamin sota, Maon kulttuurivallankumous sekä kotimaan opintotuen ja korkeakouluhallinnon uudistus. Uusalkiolainen keskusta ja vasemmiston uusstalinismi alkoivat vuosikymmeniä vaikuttaneen nousunsa. Sosialidemokraatit hyytyivät aatteellisesti ja vanhat oikeistolaiset perheet vuotivat suoraan äärivasemmalle.

 

 

Syksyn 1969 ylioppilaskuntien vaaleissa keskusta eteni vahvasti koko maassa. Helsingissä paikkamäärä nousi yhdestä kuuteen.

 

 

Keskustan nousu ei kuitenkaan sopinut sen enempää sosialidemokraateille kuin kommunisteille. Toisaalta niillä ei ollut HYY:ssä tai SYL:ssä enemmistöä ja ne tarvitsivat keskustaa. Oltiin keskellä valtakunnallisia paineita kansanrintamaan ja pian opiskelijamaailman paineita kommunistien kontrolloimaan yleisdemokraattiseen rintamaan. Tämä sävytti myös vasemmiston asenteita meihin keskustalaisiin opiskelijoihin: ette uskalla muuta kuin tulla varmistamaan enemmistömme.

 

 

Teimme keskustassa ratkaisun toimia itsenäisesti ja neuvotella HYY:ssä kokoomuksen ja sitoutumattomien kanssa. Neuvottelu eteni nopeasti, ja tuloksena oli esimerkiksi Ylioppilaslehden päätoimittajan paikka keskustan Seppo Niemelälle. Se merkitsi uuden nuoren keskustan lähtöä omille tielleen sekä suhteessa keskustan silloisiin sisäisiin kamppailuihin että suhteessa opiskelijamaailman oikeistoon ja vasemmistoon.

 

 

Seurauksena oli suuri taistelu keskustan sisällä ja ulkopuolella. Kylmä sota oli kuumimmillaan ja eräs Neuvostoliiton lähetystön nuori diplomaatit otti kantaa: ”Jos et pura sitä sopimusta oikeiston kanssa, sinut arvioidaan Komsomolskaja Pravdassa”. Protestoin sitä vähän vanhemmalle varsinaiselle kotiryssälleni, ja hän sanoi että, ”ei tarvitse välittää”. Ihmettelin pitkään tuolloista neuvostodiplomaattien kaksijakoisuutta, ja vasta myöhemmin olen ymmärtänyt sen heijastaneen koko Neuvostoliiton ajan jatkunutta kaksijakoisuutta ideologian ja geopolitiikan välillä jopa meidän silloisella mikroskooppisella tasolla.

 

 

Myös kotijenkkini, kotibrittini ja kotisakuni halusivat tiuhaan tahtiin kuulla, missä mennään. Siihen aikaan vähävaraisen opiskelija-aktiivin taloutta auttoi monien eri maiden diplomaattien tarjoamat lounaat ja iltapalat. Supo seurasi lähinnä itäsuuntaa, mutta ainakin minulla oli volyymia enemmän lännessä. Kun sitten valtiosihteerinä menin 2003 ensimmäistä kertaa vierailemaan Supoon, katsoin pitkään isäntien joukossa ollutta jotenkin tutulta vaikuttanutta vanhempaa tarkastajaa, mihin hän vastasi: ”Joo, tuttuja ollaan, vierekkäisissä pöydissä istuttiin”.  Myöhemmin tapasin Lontoossa silloisen kotibrittini eli MI6:n agentin, ja hän sanoi läntisten agenttien puhuneen keskenään, että ”kylmän sodan etulinja kulkee Suomen nuorison sielujen läpi”.

 

 

Syksyllä 1969 Helsingin opiskelevien keskustanuorten k-linjalaiset yleisdemokraatit sanoivat, että presidentti Kekkonen on suuttunut yhteistyösopimuksesta kokoomuksen kanssa. Kokouksissa huudettiin, että ”Tehtaankatu on leveämpi kuin Rauhankatu (jossa oli opetusministeri Virolaisen johtama opetusministeriö)” Soitin Matti Kekkoselle, että jos tarvitaan, voin selostaa tilannetta presidentti Kekkoselle. Parin tunnin perästä sain kutsun Tamminiemeen. Ajattelin, että tarvitsen todistajan mukaani, ja kiiruhdin Porthaniaan. Siellä löysin Pentti Kourin pitämässä seminaariesitelmää. Vinkkasin hänet luokseni oven raosta ja kerroin asian. Pentti palasi sisään ja tuli hetken perästä mukaan selostettuaan professorilleen, että pitää mennä tapaamaan presidentti Kekkosta.

 

 

Presidentti otti meidät vastaan työhuoneessaan, ja adjutantti toi kolmannen tuolin ikkunan vieressä olleeseen pieneen pöytään (kuvassa). Selostimme kannattavamme sekä hänen ulkopolitiikkaansa että silloista keskustan ja vasemmiston hallitusta, mutta nyt oli oman uskottavuuden vuoksi välttämätöntä tehdä opiskelijamaailmassa pesäero vasemmistoon. Presidentti vastasi melko sanatarkasti: ”Niin, olenhan minäkin taktiikkaa harrastanut, mutta kyllä tähän liittyy myös riskejä”. Sovimme Pentin kanssa tulkita sitä ystävillemme, ettei presidentti kieltänyt meitä.

 

 

Viehättävää sinänsä, vuonna 2003 ilmestyneessä presidentti Kekkosen päiväkirjan 3. osassa on 14.11.1969  on hänen merkintänsä:  ”Ylioppilaat Volanen ja Kouri luonani selostamassa HYY:n hallitusneuvotteluja. Aikovat mennä yhteistyöhön oikeiston kanssa. Selitin yleisiä linjoja.” Tuon ajan muista merkinnöistä voi päätellä häntä yksinkertaisesi kaiken kiireen keskellä kiinnostaneen, mihin suuntaan nuori polvi oli hänen vanhassa puolueessaan menossa. 

 

 

Presidentti Kekkosen asenne riitti, ja jatkoimme aatteellista kamppailuamme itsenäisen alkiolais-kekkoslaisen linjan puolesta keskustan sisällä k-linjalaisia ja yleisdemokraatteja vastaan sekä ulospäin aatteellisesti hyytymässä olleita sosialidemokraatteja sekä nousussa olleita stalinisteja vastaan.

 

 

Sekin oli lähikamppailua. Tamminiemen virailun aikoihin sain kuulla erehtyneeni puoleesta ja kehotettiin hakeutumaan kokoomukseen. Toisaalta kävi selväksi, että keskustan sitoutuminen stalinistein johtamaan yleisdemokraattiseen rintamaan olisi merkinnyt vähintäänkin nousun loppua. Talvella 1970 ydinjoukkomme sai puolelleen helsinkiläisten keskustaopiskelijoiden enemmistön. Erotimme Helsingin opiskelijoiden yleisdemokraattiset liittokokousedustajat ja sen jälkeen itse yleisdemokraattisen KOL:n johtokunnan. Sen jälkeen vähemmistöön jääneet asettivat vielä syksyllä HYY:n vaaleihin oman keskustalaisen ehdokaslistan, jonka vaalikmpanjan puolueen k-linja rahoitti. Osaltani taas otin itselleni opiskelijajärjestön vaaliliiton kampanjan rahoittamiseksi lainan, jonka Johannes Virolainen takasi.

 

 

Marxilainen opiskelijaliike menestyi aluksi uskomattoman hyvin, mutta Neuvostoliiton jouduttua vaikeuksiin ja lopulta romahdettua sen päivät olivat luettuja politiikassa. Monet vetäytyivät kulttuuriin, mediaan ja yliopistojen tiedekuntiin purkamaan sieltä klassaista, suomalais-kansallista ja kristillistä sivistyshumanismia.

 

 

Nuori kokoomus pyrki tuohon aikaan väleihin keskustan k-linjalaisten kanssa, eikä sitä ollut aatteellisesti olemassa. Sosialidemokraateista oli jatkuvaa vuotoa uusstalinisteihin, ja siellä tehtiin historian valossa tuttu ratkaisu vastata vaaraan vasemmalta siirtymällä itsekin samaan suuntaan - vain harvojen kuten Lasse Lehtisen jarruttaessa. Keskustassa uusi aatteellinen kamppailu jatkui nuorisoliikkeessä kesään 1974, jolloin Esko Aho valittiin yksimielisesti keskustanuorten NKL:n puheenjohtajaksi. Jatkossa koettiin muissa maissa tuntematon nuorsuomalaisen, alkiolais-kekkoslaisen kansanliikkeen uusi nousu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25.11.2018

 

Vuosi sitten muisteltiin itsenäistymistä ja alettiin muistaa seuraavan vuoden 1918 vallankumousta. Sitä tilaisuutta ei kuitenkaan käytetty kansallisen historiamme avaamiseen vaan sulkemiseen. Taustana on tietenkin vuodesta alkaen 1968 uudelleen nousseen marxilaisen lukeneiston mediaan ja kulttuuriin jättämä jälki. Sen murroksen muistamisen osalta kunnioittava kiitos APU -lehdelle ja YLE:n radiolle urheudesta tarkastella aikaa monipuolisesti.

 

Ymmärrän hyvin, että monille on vaikeata tunnistaa 1960-1970 lukujen vaihteessa alkanutta keskustan uutta aatteellista ja poliittista nousua.  Mutta erikoista on, että vasemmistossa monet ujostelevat vuoden 1968 jälkeistä koko kuvaa samaan tapaan kuin aikaa 50 vuotta sitä ennen. Hyvän avun voisivat antaa Peter von Bagh ja Pekka Tarkka.

 

 

Tunsin Peter von Baghin jo 1960 –luvun keskivaiheilta, mutta ensimmäinen törmäys tapahtui Vanhan valtauksen aikana (alkuperäinen artikkeli tapahtuneesta). Silti arvostin häntä alansa johtavana hahmona ja myös siksi, että hän rohkeni katsoa peiliin Vanhan valtauksen jälkeisenä stalinistien kaverina.  

 

Hän kertoo siitä sukupolvikuvana arvokkaassa omaelämänkerrallisessa “Muisteja” –teoksessaan. (Like, Helsinki 2014)

 

“Mainitsen nykytilanteen ilmaistakseni vakaumukseni, että Vanhan valtaus oli enemmän kuin kallis muisto.

 

Taistolaisuutta on verrattu 30-luvun toisen laidan ääriliikkeeseen, Akateemiseen Karjala-Seuraan.  Uudemman tulokkaan perisynti on ulkopoliittinen “rähmälläänolo”...  He taisivat olla vähiten opportunistinen ryhmä ja siten pikemminkin kentän rehellisin – ja naiivein tekijä. Muut näyttelivät alusta loppuun...

 

Myönnän auliisti viihtyneeni parhaiten äärivasemmistolaisten kanssa. Heidän joukossaan oli ilmiselvästi eniten energiaa ja huumoria. Heissä oli esiintymiskykyä ja taiteellista talenttia, joiden ansiosta Suomi maana tuli hyvään valoon...

 

Tunnettu termi “myötäjuoksija” kuvannee tarkasti suhdettani ns. taistolaisuuteen. Vuosikymmenien takainen liike on yhä käypä kirosana, kun joku halutan saattaa ikävään valoon ja pikavauhtia työelämän ulkopuolelle...

 

Monet ovat pyrkineet salonkikelpoisuuteen katumalla nuoruutensa rientoja julkisesti. Toiset taas ovat nähneet oman epäonnensa selityksenä liikaa valtaa saaneiden äärivasemmistolaisten henkisen painostuksen. Vainoharhainen näkemys edellyttää voimakasta mielikuvitusta...

 

Liikettä on ihmetelty paljon, ja kai aiheellisestikin. Miten kirkasjärkisin opiskelevan nuorison osa – ajattelen nyt vain sitä, en hetken aikaa melko tuntuvaa työläiskannatusta – rakentaa poliittisen liikkeen, jonka kulmakivenä on Neuvostoliitto ja sen kannatus? Suosituin selitys on isänkapina. Porvarillisten perheiden lapset halusivat protestoida vanhempiensa katsomuksia ja sodan käyneen sukupolven arvoja vastaan.

 

Silloinen vihollinen oli kieputettu ihannekuvaksi. Se loisti, vaikka reallisosialismin todellisuudesta piti toki olla aiva varmasti riittävästi hälyyttävää tietoa. Muistan isäni syvästi surumielisen katseen, kun hän näki Oulussa käydessäni yöpöydälläni  jonkun Lenin-läpykän. “Hän pyrki tappamaan meidät kaikki”, isä sanoi ja tiesi mistä puhui, tuttuja perheitä oli kadonnut lapsuuden Pietarissa...

 

Taistolaiset mainitaan usein hihhulilaumaksi. Itse muistan toisin. Päälauseita olivat vakavuus ja tiedonjano, kapitalistisen Suomen epäkohtia ja todellisuutta analysoitiin lahjomattomasti...”

 

Peter von Baghin hienoon ja avoimeen sukupolvikertomukseen verrattava on Pekka Tarkan analyysi Pentti Saarikoskesta. Saarikoski kävi läpi syvästi ja omakohtaisesti samantapaisen prosessin kuin moni häntä seuranneessa suuressa ikäluokassa enemmän tai vähemmän joukkoa seuraten.

 

Kristillisen ja klassisen läpitunkema Saarikoski tuli aikansa modernistiseen kulttuuriin ja suomalaisen politiikan jännitekenttään, jossa uumoiltiin sosialismin lopulta voittavan. Tarkan mukaan Saarikosken oma usko horjui, mutta hän ”halusi takaisin nuoruutensa uskon ja kilvoittelun” maassa, jossa alkoi levitä, - Timo Vihavaista soveltaen - uudenlainen ulkopoliittista yksimielisyyttä vaatinut ”kansalaisuskonto”. Tarkan mukaan nuoressa runoilijassa näkyi tuolloin sekä opportunismia että tosiuskovaisuutta.

 

Tarkka kertoo, miten Saarikoski opiskeli marxisminsa Otto Ville Kuusisen johdolla tehdystä Marxisimi-leninismin oppikirjasta, jossa Platonia edeltävät materialistiset filosofit esitettiin  tulevaisuudessa voittavan sosialismin varhaisimpia edustajia. Lopulta Saarikoskelle ”tulevaisuudessa kajasti se kulta-aika, jonka Saarikoski oli aikaisemmin löytänyt menneisyydestä…”

 

Itse asiassa tämä Pekka Tarkan tämä kuvaus Pentti Saarikosken sielunliikkeestä etsiä klassista tai oikeastaan esiklassista kulta-aikaa tulevaisuudesta on samanlainen kuin ranskalaisten Luc Ferryn ja Alain Renautin kuvaus Martin Heideggerin tulosta natsiksi 1930 –luvun Saksassa.

 

Saarikosken Mitä tapahtuu todella säe ”… minä haluan/lakata olemasta/ja minä haluan/elää kommunistisessa maailmassa joka on yhtä eläintä” muistuttaa Heideggerin autenttiseen olemiseen uppoamista siinä missä Marxin ihmisen tosiolemuksen toteutumista.

 

1970 –luvun suomalaisilla Hannu Salaman sanoin ”opiskelija-säätyläissosialisteilla” matka tasavaltaa väheksyvästä, antiikin ylevyyteen ja ryssävihaan suuntautuvasta maailmasta marxilaiseen neuvostomieliseen etujoukkoon tai yleisdemokraatiksi sen liepeille oli lopulta varsin lyhyt. Kuten myös takaisin.